TURSKA U zvaničnoj posjeti

Članovi Predsjedništva BiH dočekani u Ankari uz vojne počasti, Dodik pozdravio počasnu gardu: "Merhaba, asker"

Avaz.ba
02.05.2019 16:06

Dodik s Erdoanom u Turskoj

Foto: N1

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović borave danas u službenoj posjeti Ankari, a uoči sastanka s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), dočekani su uz najviše državne počasti.

U Tursku nije otputovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog zdravstvenih problema, ali je u delegaciji njegov izaslanik.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba, asker", počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoanom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

U fokusu razgovora tokom posjete bit će revidirani ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će, kako je novinarima u Sarajevu ranije potvrdio Džaferović, biti i potpisan.

Dodik i Džaferović posjetu su započeli posjetom Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, čime tradiocionalno započinje posjeta stranih delegacija Ankari, prenosi RSE.

Planirana je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno o čemu je razgovarano na sastanku, na čemu će države zajednički raditi u narednom periodu te koja su to pitanja oko kojih se trebaju tražiti rješenja. 

Na sastancima će biti preispitani bilateralni odnosi Turske i BiH, a bit će govora o razvoju saradnje u raznim sektorima, kao i koracima koje je potrebno poduzeti s ciljem napretka. 

Na sastancima će biti razgovarano i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima. 

Planirana je i zajednička večera delegacija domaćina i BiH čime se završava službena posjeta Predsjedništva BiH u Turskoj.

Dodik je uoči posjete podsjetio da je nedavno u Sarajevu razgovarao s potpredsjednikom Turske Fuatom Oktajem, između ostalog, o formiranju vlasti u BiH te da je Oktaj naveo da logika nalaže da to bude učinjeno, a onda da se političari bave drugim pitanjima, poput Akcionog plana za članstvo u NATO.

- Očekujem da to čujem od Erdoana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti - poručio je Dodik uoči odlaska u Tursku.

Komentari

NA VRH