PROBLEMI

Porodica Hodžić iz Kaćuna: Nastavljamo borbu, ne damo rijeku!

Naš slučaj predat je Vrhovnom sudu i od ove borbe ne mislimo odustati, rekla Ensara Hodžić

Porodica Hodžić: Gradnja strojarnice na manje od 10 metara od kuće

A. Č.

4.5.2019

Ensara Hodžić sa svojim roditeljima, sestrama i bratom već 20 godina živi u mjestu Kaćuni kod Busovače. Njihov dom smješten je pored korita rijeke Kozice, koja protječe kroz ovo mjesto, uljepšava ga i daje mu život. Živjeli su mirno sve do prije pet godina, kada je počela borba za rijeku, navodi se u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Angažirali advokata

- Na rijeci Kozici već su napravljene dvije male hidroelektrane na dijelu koji pripada općini Fojnica. Jedino je moj otac bio protiv gradnje, dok su je ostali mještani dali, jer im je obećano da će investitor obnoviti ulicu, postaviti javnu rasvjetu… - rekla je Ensara Hodžić.

Uvijek su se borili protiv odlaganja smeća u rijeku Kozicu, a Ensarin otac odlagalište medicinskog otpada na njenoj obali je očistio i pretvorio u voćnjak. Iako im je načelnik Asim Mekić obraćao da neće dopustiti radove, prije četiri godine objavljeno je da se centrala ipak gradi.

- Na projektu je predviđena gradnja strojarnice, instalirane snage 550 kilovata, na manje od deset metara od naše kuće. Angažirali smo advokata, poslali smo dopise Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, Ministarstvu prostornog uređenja, načelniku. Tražili smo da gradnja bude 100 metara iznad ili ispod našeg dvorišta - govori Ensara.

Gradnja strojarnice, instalirane snage 550 kilovata

Obećano im je da gradnja neće početi dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Ali, u novembru prošle godine na adresu Hodžića stiže rješenje o odobrenju za građenje, odnosno građevinska dozvola koju potpisuje ministar Amer Mrako. Prekoputa njihove kuće počinju mjerenje zemljišta i gradnja strojarnice.

- Otac je tog dana kontaktirao investitora Amera Jerlagića, koji mu je na sve to odgovorio: “Sve je po zakonu” – kaže Ensra.

Radovi zaustavljeni

Tada su počeli pravnu borbu, ali od Kantonalnog suda u Travniku svaki su put dobili odbijenice. Radovi su počeli. Kopanja, miniranja... Kuća im je oštećena od miniranja stijena. Obraćali su se i inspekcijama, a zbog ogromnih vibracija i buke radovi su zaustavljeni.

- Naš slučaj predat je Vrhovnom sudu i od ove borbe ne mislimo odustati. Radovi su zaustavljeni. Investitor zajedno s načelnikom i navedenim institucijama očito ne poštuju ništa osim papira zvanog novac koji upravlja njihovim životima - ističe Ensara, dodajući da nastavljaju ovu borbu, jer ovo je i njihova zemlja.

Posao, stipendije, obnova kuće… sve za saglasnost

Porodici su, kako kaže Ensara, nuđena radna mjesta, stipendije, utopljavanje kuće, mijenjanje stolarije… samo da potpišu saglasnost za gradnju strojarnice. - Apsurd do apsurda! Zbog tih apsurda i sistema poremećenih vrijednosti, iz ove divne zemlje otišle su hiljade ljudi, a nakon svega i ja i moje sestre i brat ćemo poslušati svoga oca, otići ćemo tamo negdje gdje je zakon pisan da zaštiti sve, a ne samo onog što zakon piše – kaže Ensara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.