AFERA SELEFIJE

Ko je Zeničanin koji je tvrdio da ga je SOA vrbovala: Hasanspahić povezan s Bosnićevim jatacima!

Fahrudin Hasanspahić prijavio krajem marta u Ambasadi BiH u Ljubljani da je zadržavan na granici s Hrvatskom

Hasanspahić: Šta je rekao u Ambasadi

Piše: M. AŠČIĆ

3.5.2019

Osoba koja je krajem marta u Ambasadi BiH u Ljubljani prijavila da ju je navodno pokušala vrbovati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske je Fahrudin Hasanpahić, vozač iz Zenice koji se nalazi na privremenom radu u Sloveniji, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Izjava u Tužilaštvu

Hasanspahić je, kao i Harun Čelenka, koji je ranije tvrdio da ga je u aferi „Selefije“ SOA vrbovala za prenošenje naoružanja u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, pripadnik selefijske zajednice u BiH, zbog čega je i bio operativno interesantan nadležnim policijskim i obavještajnim službama Hrvatske.



Nelvir Duraković: Protjeran prije mjesec

S tim su upoznate i bh. policijske agencije, ali i Tužilaštvo BiH, koje je dobilo Hasanspahićevu izjavu putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Saznajemo da je je Hasanspahić tražio pomoć od Ambasade BiH u Ljubljani zbog, kako je rekao, višesatnog zadržavanja i maltretiranja na granici Hrvatske i Slovenije, ali bez jasnih dokaza o pokušaju bilo kakvog vrbovanja, osim sigurnosnih provjera država članica EU.

Njegov iskaz navodno su potvrdila dva bh. državljanina (identiteti poznati „Avazu“) koja su s njim bila u autu. Ali, jedan od njih također je pripadnik selefijske zajednice u BiH, koji je bio podvrgnut provjerama.


Bosnić: Osuđen zbog vrbovanja bh. mladića

No, ni Ambasadi ni nadležnim službama Hasanspahić nije prijavio da je povezan s braćom Selvirom i Nelvirom Durakovićem iz Bužima, koji su nedavno protjerani iz Slovenije zbog „ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda“.

 Postao zanimljiv

Na teret im je stavljeno da su bili u kontaktu s Huseinom Bilalom Bosnićem, vođom vehabija iz BiH, kojeg je Sud BiH osudio za vrbovanje boraca za rat u Siriji, a navodno su komunicirali i s nekim od selefija na sirijskom ratištu.

Prema informacijama „Avaza“, Hasanspahić je s Durakovićima, koji su, također, bili vozači kamiona, a u Sloveniji su imali stalni boravak, često obavljao poslovne rute te je zbog toga postao zanimljiv službama. Upravo zbog tih činjenica Hrvatska je Hasanspahića i držala pod nadzorom i o svemu obavještavala nadležne bh. policijske agencije, kako bi, kao i nad Čelenkom, imale sigurnosnu kontrolu.

Šta će uraditi Tužilaštvo BiH

Dragan  Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je u aferi „Selefije“ prvi optužio Hrvatsku za vrbovanje bh. državljana, suočava se sada s ozbiljnom istragom Tužilaštva BiH, prije svega zbog davanja lažnog iskaza. Mektićev ključni svjedok iz afere, kako smo prije nekoliko dana ekskluzivno objavili, jeste selefija i opasni radikal Harun Čelenka, također iz Zenice.

Mektić je, kada je u pitanju pokušaj vrbovanja Hasanspahića, kazao da „SOA prijeti i ucjenjuje bh. građane bez ikakvih jasnih dokaza, čime narušava ugled i sigurnost BiH“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.