SARAJEVO Povodom velikog praznika

Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Post nas štiti od zla koje ne miruje

Fu. M.
03.05.2019 11:28

Povodom mjeseca ramazana, koji nastupa u ponedjeljak, 6. maja, ramazansku poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ramazansku poruku reisu-l-uleme prenosimo u cijelosti:

U ponedjeljak, 6. maja, ove godine je prvi dan ramazana. S posebnim ushićenjem iščekujemo taj mjesec ibadeta, pobožnosti, milosrđa i solidarnosti svake vrste.

U njemu, možda više nego u drugim dobima, svjesni smo koliko smo kao sinovi i kćeri Ademovi upućeni jedni na druge. Blizina Boga čini nas bližima i ljudima i drugim stvorenjima. U ovom mjesecu osjećamo harmoniju svijeta i ljepotu Allahova stvaranja.

Poslanik Muhammed, a. s., govorio je da je vrijeme poput sablje, ako ga ne iskoristimo, sasjet će nas. Zato se čuvajmo te sablje.

Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo. Ako to sebi zadamo, prije ćemo dočekati da živimo u društvu dobrih i u društvu kome je dobro vrhunska vrijednost.

Ramazan je prilika da na sebe i svijet oko sebe pogledamo iz perspektive naše odgovornosti. Uzdignimo se iznad svakodnevice i postavimo sebi cilj: živjeti životom koji je posvećen Bogu, dobru i plemenitosti.

Poslanik islama Muhammed, a. s., učio nas je kako je post štit vjernika svaki ibadet, a posebno post, štiti nas od zla koje ne miruje.

Post nam daje snagu da mu se efikasnije suprotstavimo. Pozivam vas da tu snagu usmjerimo na borbu protiv velikih pošasti našeg društva: korupcija i ovisnost o kockanju nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica. Vrijeme je da im se odlučno suprotstavimo i da naš moralni habitus učvrstimo i osnažimo - navodi se u poruci reisu-l-uleme.

Također, Husein ef. Kavazović se osvrnuo i na sutrašnje otvaranje Aladža džamije u Foči.

- Posebno nas raduje da ćemo voljom Božijom u subotu, 4. maja, otvoriti vrata iz temelja obnovljene Aladže u Foči. Lijep je to ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj zemlji. S velikom radošću i ushićenjem naša će vjernička srca biti puna i odlučna da se dobru još posvetio - kazao je reisu-l-ulema.

Također, reis je na kraju uputio čestitku muslimanima u domovini i dijaspori uz riječi: "Ramazan šerif mubarek olsun!''

Komentari

NA VRH