SARAJEVO

AIS i FONOGRAM potpisali jedan od najznačajnijih kolektivnih ugovora s BHRT-om i RTV-om FBiH

Avaz.ba

3.5.2019

Višegodišnja borba za zaštitu prava izvođača muzičkih djela i prava fonograma okončana je potpisivanjem jednog od najznačajnijih kolektivnih ugovora. Predstavnici kolektivnih organizacija AIS i FONOGRAM svečano su potpisali kolektivne ugovore s predstavnicima javnih servisa BHRT i RTV FBiH. Zahvaljujući zaključenim ugovorima, muzički izvođači i proizvođači fonograma napokon su u mogućnosti da naplate korištenje svojih muzičkih djela na državnim frekvencijama u Bosni i Hercegovini.

Kolektivne ugovore su potpisali Almir Ajanović, predsjednik kolektivne organizacije za zaštitu prava izvođača muzičkih djela AIS, Ahmed Švrakić, predsjednik Upravnog odbora kolektivne organizacije za zaštitu prava proizvođača fonograma FONOGRAM, Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, i Džemal Šabić, generalni direktor RTV-a FBiH.

Predsjednik AIS-a Almir Ajanović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja ovih izuzetno važnih ugovora te istakao da je “na ovaj način prvi put osigurana potpuna pravna zaštita domaćih i inozemnih muzičkih izvođača u programima BHRT-a i RTV-a FBiH, koji će nakon više od 20 godina imati priliku da putem AIS-a ostvare naknadu za emitiranje muzičkih djela u programima javnih servisa. Potpisani ugovori odraz su dugogodišnjih nastojanja i napora AIS-a da uvedu u sistem sve korisnike muzičkih djela koji trebaju da poštuju i reguliraju zakonom propisane obaveze za prava izvođača muzičkih djela na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine“.

Predsjednik UO FONOGRAM-a Ahmed Švrakić istakao je da je „želja rukovodstva javnih servisa RTVFBiH i BHRT-a da se usklade s evropskim standardima, a ujedno da na konkretan način sačuvaju domaću muziku, našu kulturu i našu tradiciju dovela do potpisivanja ovih jako bitnih ugovora, ugovora koji našu zemlju približavaju Evropskoj uniji. Zato naš trud, trud naših pravnih timova nije bio uzaludan i nadam se da će i ostali mediji poput Al Jazzera, N1 i slično krenuti njihovim stopama i tako priznati našu državu, odnosno njene zakone o autorskim i srodnim pravima, kao jedan od temelja ulaska naše zemlje u Evropsku uniju“.

Partnerski odnosi AIS-a i FONOGRAM-a, kao i dva od tri bh. javna servisa, BHRT i RTVFBiH u budućnosti će svakako rezultirati poboljšanjem statusnog položaja muzičkih izvođača i proizvođača fonograma te afirmaciji i unapređenju muzičke kulture i kulturne baštine Bosne i Hercegovine uopće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.