JABLANICA

Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi": Ko je najveći jugonostalgičar

Otvoren je 12. novembra 1978. godine

N. AJNADŽIĆ

3.5.2019

(Video: N. Ajnadžić)

Ima Jablanica slavnu prošlost, o kojoj svjedoči Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“. To je simbol sjećanja na Bitku za ranjenike na Neretvi. Otvoren je 12. novembra 1978. godine. Kod popularnog srušenog mosta turisti prave selfije. 

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je ovaj memorijalni kompleks. Prema podacima za 2018. godinu, oko 14.000 posjetilaca obišlo je ovaj muzej. Uposlenici nam kažu da ima mnogo turista, među kojima prednjače Slovenci. Često se organiziraju i školske ekskurzije.

U prostorima Muzeja, osim izložbene postavke „Bitka za ranjenike na Neretvi“, nalaze se i postavke: 4. korpus ARBiH i jablanička etno-kuća. Osim izložbenog prostora, u zgradi Muzeja se nalaze hol i mala dvorana za povremene izložbe, velika dvorana sa 500 mjesta i biblioteka s čitaonicom.  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Kultni film „Bitka na Neretvi“ snimljen je po historijskim činjenicama Bitke za ranjenike ili za spas više od 4.000 ranjenika, koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.

Nazvana je i najhumanijom bitkom koja je vođena na prostorima bivše Jugoslavije, a taktika i strategija ove bitke i danas se proučavaju na vojnim akademijama. Tokom bitke srušeno je pet mostova, jedan kod Ostrošca, jedan na ušću rijeke Rame u Neretvu, dva mosta kod Drežnice i peti u Jablanici. 

„Bitka na Neretvi“ naziv je i jednog od najspektakularnijih i do tada najgledanijih partizanskih filmova, koji je bio nominiran i za nagradu Oskar.

Bogat knjižni fond

Gradska biblioteka nalazi se u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ od 22. februara 1984. godine. Biblioteka raspolaže s više od 10.000 knjiga. Od otvaranja do kraja 2007. Muzej je posjetilo više od tri miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.