MOSTAR

Ljubić: Korjenita reforma Ustava može učiniti BiH funkcionalnom državom

Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju te oni nikad nisu govorili o trećem entitetu

S današnje pres-konferencije. M. Smajkić

M. Smajkić

3.5.2019

Glavno vijeće HNS-a održalo je danas u Mostaru svoju prvu sjednicu u novom sazivu, nakon koje se obratio predsjednik Božo Ljubić.

Ljubić je kazao da je pauza u radu Glavnog vijeća bila uzrokovana neočekivano dugim zastojem u formiranju izvršne vlasti, jer je strategija HNS-a da u ovom organu djeluju relevantne osobe. Za potpredsjednika je danas izabran Bariša Čolak.

- Kada je u pitanju politika u Hrvata, često se zna čuti da u Hrvata imamo jednu stožernu hrvatsku političku stranku. Jasno je da je to svojim izbornim rezultatima u ovom momentu HDZ BiH. Međutim, važnije je to što Hrvati u BiH imaju stožernu hrvatsku politiku. HNS je stožerna hrvatska politika - kazao je Ljubić.

Sastav Glavnog vijeća je moguće promijeniti nakon formiranja vlasti na nivou države ili entiteta. Kako je kazao, Glavno vijeće je sastavljeno od relevantnih osoba u svojim sektorima na osnovu njihovih biografija, ali i institucionalne pozicije.

Najavio je i da bi djelovanje HNS-a trebalo postati vidljivije, čak i na međunarodnom planu, naročito jer su "Hrvati u znatnoj mjeri deprivirani od međunarodnog predstavljanja neizborom legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH". 

Na pitanje novinara, Ljubić je kazao kako Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju te da oni nikad nisu govorili o trećem entitetu.  

- Ovo što mi sada živimo, to je jedan ustavni provizorij koji je predviđen da se mijenja vrlo brzo nakon Dejtona, ali, nažalost, to nije učinjeno i danas živimo te posljedice. Prva stvar ovdje, u BiH, koja treba otkočiti te procese je postići bazični konsenzus oko budućnosti BiH - potcrtao je Ljubić.

Istakao je da korjenita reforma Ustava može učiniti BiH funkcionalnom državom.

- Koliko će federalnih jedinica biti u toj državi, to nije najbitnije, ali je bitno da ta administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na tri konstitutivna naroda -rekao je Ljubić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.