REAKCIJE

Dodik: Pozivam ove u Sarajevu da nas zovu ako hoće

Predsjedavajući Predsjedništva naše zemlje je izjavio novinarima da SNSD ne uvjetuje formiranje vlasti na nivou BiH

Milorad Dodik

Avaz.ba

3.5.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u izjavi za medije govorio je o posjeti Turskoj, gdje je, kako kaže, u razgovoru s Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) o pridruživanju BiH NATO savezu saznao da je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić radio protiv odluke Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Erdoan je upitao Mladena Ivanića ''šta ćemo s RS, koja se protivi NATO savezu, a Ivanić je odgovorio: “To je moj problem.”

U zvaničnoj posjeti Turskoj razgovaralo se o formiranju vlasti u BiH. Dodik tvrdi da mu je Erdoan nakon večere, gdje se završila zvanična posjeta, rekao “molim Vas, što prije formirajte vlast”, prenosi ATV. 

– Tada sam se obratio Džaferoviću i rekao mu, čuješ li ovo? Erdoan je to postavio kao prioritet ovog trenutka u BiH. On smatra da je gotovo nemoguće da budu održavani regionalni sastanci lidera ako BiH ne formira vlast do kraja maja i da bi to prvo trebalo uraditi, a onda se baviti nekim drugim pitanjima – rekao je Dodik. 

On je izjavio novinarima da SNSD ne uvjetuje formiranje vlasti na nivou BiH.

– Politika uvjetovanja je veoma loša i udaljava nas od evropskog puta. EU je prije nekoliko dana u Briselu saopćila predstavnicima BiH da, ukoliko ne bude formirana vlast, nema ni mišljenja za daljnji put BiH ka EU, a loše je i radi unutrašnjih odnosa koji će se komplicirati iz niza razloga. Dakle, spreman sam da završim priču o formiranju vlasti za dan, a nikakav MAP i uvjetovanja nećemo prihvatiti i nemamo namjeru da damo bilo kakav ustupak – naglasio je Dodik.

On je istakao da RS želi formiranje vlasti na nivou BiH i očuvanje sistema, ali ne želi da je niko uvjetuje za učešće u vlasti. 

– Pozivam ove u Sarajevu da nas zovu ako hoće, ali ja ih sigurno neću zvati. Već sada riskiraju da BiH uđe u teške probleme, jer je jasno da hrvatski predstavnici u Vijeću ministara više ne rade, ne radi Parlament i sam ću vidjeti na koji način ću prilagoditi djelovanje u Predsjedništvu BiH. Oni koji neće da formiraju vlast, i pored stava Erdoana, EU i nekih drugi važnih institucija, moraju biti svjesni da će to biti pogubno po status BiH – upozorio je Dodik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.