BIH

Još nije poznato gdje će Karadžić izdržavati doživotnu!

Inače, iz Haga su ranije naglasili da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne.

Karadžić: Čeka prebacivanje u zatvorsku

A. Nu.

5.5.2019

Još nije poznato u kojoj će državi ratni zločinac Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen 20. marta ove godine odlukom žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove, potvrđeno je za „Avaz“ iz Haga.

Na stranicama Mehanizma navodi se da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama UN-a koje su potpisale ugovor i pristale primiti osuđenike Haškog tribunala. To su Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Portugal.

Inače, iz Haga su ranije naglasili da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne.

Odluku o državi u kojoj će Karadžić odslužiti kaznu donijet će predsjednik Mehanizma Karmel Ađijus (Carmel Agius), nakon što sekretar stupi u kontakt s "jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izdržava kazna".

Na konačnu odluku o izboru države Karadžić neće imati pravo žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.