BRUTALNE UVREDE

Kusturica izvrijeđao filozofa koji je naklonjen Sarajevu: Zbog Dodika ga nazvao trulim intelektualcem

Istakao je kako je raspali šezdesetosmaš, korumpirani, rutavi pisac čije knjige, koje napiše u pariškom 'Kafe d` flor' između dva kapućina, niko više i ne čita

Emir Kusturica

Avaz.ba

3.5.2019

Kontroverzni reditelj Emir Kusturica istakao je da su priče Bernara Anri Levija (Bernard-Henri Lévy) o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kao agentu ruskog predsjednika Vladimira Putina "samo novi prostor za propagandističke manevre trulog intelektualca kojeg uzimaju u obzir oni koji vjeruju da je svijet ostao nepromijenjen, baš kao što su, na kraju Drugog svjetskog rata, branili Njemačku, a Berlin već odavno pao".

Bernar Anri Levi poznat je po tome što je svuda gdje je stigao da promovira ideju liberalnog kapitalizma promovirao i rat pod firmom humaniste koji se bori za mir - naveo je Kusturica u kolumni za internet-portal Iskra. 

On je naveo da to nije bilo samo kada je u predgrađu Pariza saget ispred nekog zida glumio da se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane.

Dešavalo se to u toku večere u restoranu 'Kloseri de Lila', kada je između porcije špageta sa tartufima i boce skupocjenog vina, slao poruke iz opkoljenog Sarajeva. Činio je takve stvari u predvečerje agresije na Libiju koju su opustošili i opljačkali Francuska, Britanija i SAD - naglasio je Kusturica. 

On je dodao da je Levi isto činio na Kosovu, Ukrajini, gdje god je mogao da u ime odbrane korporacija i vlastitog bogatstva brani ideju demokratskog totalitarizma.

Radio je to u Siriji gdje, na sreću, više nisu na vlasti oni koji su tamo ratove sijali od kraja osamnaestog vijeka! Ipak, najviše se istakao u Libiji gdje se danas stuacija dramatično mijenja i vraća na stanje koje više liči na Gadafijevu Libiju nego na pljačku koju su izveli Sarkozi, Klintonova, Obama... - istakao je Kusturica. 

Upitavši zašto Levija nema u Venecueli, reditelj odgovora da je to zbog toga što je on "raspali šezdesetosmaš, korumpirani intelektualac, rutavi pisac čije knjige, koje napiše u pariškom 'Kafe d` flor' između dva kapućina, niko više i ne čita".

Normalni ljudi u državama gdje se vjeruje u suverenu demokratiju odmahuju rukom na pomen njegovog imena i sjećaju se filma 'Prohujalo sa vihorom' - istakao je Kusturica u kolumni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.