FOČA

Aladža ponovo otvara vrata za vjernike: Ceremonija počinje u 11 sati

Ukoliko idete put Foče pročitajte upute organizatora

Novoizgrađena džamija u punom sjaju

N. Čeremidžić

4.5.2019

Svečano otvaranje novoizgrađene Aladža džamija u Foči biće održano danas. Ceremonija otvaranja planirana je za 13.00 sati.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića, Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l- uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike.

Organizacioni odbor svečanog otvaranja džamije Aladža u Foči javnosti je uputio više instrukcija za sve one koji planiraju prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja koja počinje oko 11 sati.

U preporukama stoji da će svi autobusi koji se kreću ka Foči iz pravca Sarajeva i pravca Goražda nakon što putnike ostave na ulazu u grad biti upućeni prema Ustikolini gdje će ih lokalna policija smjestiti na predviđene parkinge. 

Također i parking za mala vozila biti obezbijeđen na nekoliko lokacija, kod KP doma na desnoj obali Drine, kod novog željeznog mosta na lijevoj obali, zatim između dva mosta duž magistrale, na pravcu iz Sarajeva i na pravcu iz Goražda.

Prema instrukcijama parking za uniformisane službenike Islamske zajednice (u džubi i ahmediji) osiguran je kod bivše medrese Mehmed-paše Kukavice i u krugu Perućice. U gradu će biti posebni redari koji će ova lica i vozila usmjeravati na te lokacije. Kako bi se izbjegle gužve do same Aladža džamije bit će obezbjeđen prolaz isključivo za vozila pod pratnjom, vozila sa VIP oznakom (diplomatski kor, gosti iz inostranstva..) te vozila sa PRESS oznakom.

U instrukcijama je navedeno da u harem džamije, tokom trajanja oficijelnog dijela programa, mogu ući lica sa zvaničnim pozivnicama, kao i lica sa jednom od akreditacija Organizacionog odbora, dok će svi ostali posjetioci biti smješteni na prostor Aladžanskog parka.

- Nakon završetka zvaničnog dijela programa svi posjetioci će imati  priliku  klanjati u džamiji i da je obiđu. Ukoliko u vrijeme podne-namaza bude padala kiša, organizovat će se klanjanje u džematu po grupama za sve posjetioce. S obzirom na to da se očekuje veliki broj gostiju među kojima su i brojni domaći i međunarodni zvaničnici apelujemo na sve goste ceremonije da poštuju instrukcije redara i službenog osoblja i još jednom ih molimo za razumijevanje i saradnju kako bi ovaj historijski događaj protekao dostojanstveno i u najboljem redu - saopćili su iz Organizacionog odbora otvaranja Aladža džamije.



 








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.