MOSTAR

Kiša nije spriječila na hiljade vjernika da pohode oazu duhovnosti

Ova manifestacija iz godine u godinu okuplja više od 30.000 vjernika, a očekuje se da će ih biti toliko i ove godine

M. Sm.

4.5.2019

Blagaj: Tradicionalni mevlud i zikr u čuvenoj tekiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na hiljade vjernika iz svih krajeva BiH, ali i šire, uprkos jakoj kiši, danas su pohodili Blagaj kod Mostara da bi prisustvovali tradicionalnom mevludu i zikru u čuvenoj tekiji na vrelu Bune. 

U ovu pitomu dolinu i mjesto gdje se snaže, miluju i okrepuljuju srca i duše slio se džemat iz svih bosanskih krajeva, kako je to naveo Salem ef. Dedović, muftija mostarski. 

Ova manifestacija iz godine u godinu okuplja više od 30.000 vjernika, a očekuje se da će ih biti toliko i ove godine.

- Ovo je danas svojevrsni ispit koji smo položili, koji ste vi položili, dobre duše i dobra srca koja se su slila u ovo mjesto gdje se traži Stvoritelj, mjesto gdje se nalazi utjeha i mjesto gdje se nalaze nada, sreća i spas za naš život i uspjeh i na ovom i budućem svijetu - kazao je on.

Osvrnuvši se na cjelokupnu višednevnu manifestaciju „Dani mevluda i zikra“, ef. Dedović je podsjetio na to da su brojni programi održani van Mostara, ustvrdivši da su takvi sadržaji na prostoru cijelog Muftijstva mostarskog veliko ohrabrenje i podrška našem narodu.

- Želim vam reći i da su važni i čvrsti bedemi naše duhovnosti, našeg naroda, naše domovine i na jugoistoku naše zemlje i u jugoistočnoj Hercegovini, u Gacku, Bileći, Trebinju, našem Glamoču, Livnu, na jugozapadu Bosne, na jednome kraju istočnom i na drugom zapadnom dijelu. Želim da kažem koliko su tamo čvrsti ti temelji, toliko je čvrsta i snažna naša domovina i naša zajednica - istakao je muftija mostarski. 

Mevlud i zikr proučili su imami, šejhovi i derviši predvođeni šejhom Sirijom ef. Hadžimejlićem, a kao izaslanik reisu-l-uleme prisutnima se obratio i Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.



Blagaj: Tradicionalni mevlud i zikr u čuvenoj tekiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.