SARAJEVO Obilježena 39. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Dan kada je cijela Jugoslavija zastala u mjestu i plakala

Ispred njegovog spomenika, u parku Kampusa Sarajevskog univerziteta upriličena ceremonija odavanja počasti i polaganja cvijeća

A. ČENGIĆ
04.05.2019 16:08

Bio je sunčan dan 4. maj 1980. godina.

Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije saopćeno je: ''Umro je drug Tito.''  

Smrt Josipa Broza Tita burno je dočekana širom Jugoslavije. Na ulice su izašli uplakani građani, a i danas je na YouTubeu iznimno gledan snimak prekida nogometne utakmice Hajduka i Crvene zvezde kada je cijeli stadion pjevao "Druže Tito, mi ti se kunemo". 

U Sarajevu je danas ispred njegovog spomenika, u parku Kampusa Sarajevskog univerziteta upriličena ceremonija odavanja počasti i polaganja cvijeća.

Sanja Toplan iz UABNOR-a Novo Sarajevo rekla je da je Tito bilo lider koji je gradio Bosnu i Hercegovinu i bivšu Jugoslaviju. 

- Imao je presudan značaj u donošenju odluke da Bosna i Hercegovina u ZAVNOBiH-u bude država, a ne pokrajina, kako su mnogi željeli da bude. Smatram da lik Josipa Broza Tita treba da ostane u sjećanjima i da mlade generacije znaju njegov značaj – rekla je Toplan. 

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije preminuo je 4. maja 1980. u bolnici u Ljubljani u 15.05 sati. Njegova smrt obilježavala se svake godine širom Jugoslavije. U vrijeme njegove smrti oglasile bi se sirene, a svako bi u tom trenutku stao, bez obzira gdje se nalazio i šta radio, te odao počast minutom šutnje.

Važi za jednog od omiljenih i najvećih svjetskih velikana koji su svojim umijećem i djelom stvarali i obilježili 20. stoljeće. 

Nakon Titove smrti iz Ljubljane je krenuo Plavi voz s njegovim mrtvačkim kovčegom koji je zastajao u glavnim gradovima Jugoslavije kako bi građani mogli odati počast preminulom predsjedniku. Četiri dana nakon smrti pokopan je u Kući cvijeća na beogradskom Dedinju. 

Posljednjem ispraćaju prisustvovali su 209 delegacija iz 127 zemalja, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenata, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara i danas se smatra jednim od najvećih državničkih sprovoda u povijesti. 

Drugi o Titu: 

Dvajt Ajzenhauer (Dwight Eisenhower), američki predsjednik i general: „Maršal Tito je najveći heroj Drugog svjetskog rata.”

Frenklin Ruzvelt (Franklin D. Roosevelt), predsjednik SAD, 1944. godine: „Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u historiji Drugog svjetskog rata…”

Nil Armstrong (Neil), američki astronaut: „Predsjednik Tito je čovjek koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir.”

Miroslav Krleža, književnik: „ U ratu protiv Hitlera, goloruk, pa uspjeti! Staljinu reći: NE! Održati se! Još hiljade kasnijih uspjeha i pobjeda njegovih… Bio je sretan čovjek. Nijednog trenutka nije sumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega, o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala vjekovima.”

Branko Ćopić, pisac i pjesnik: „Tito je neustrašivi div koji je došao iz narodne bajke, izvršio besmrtno djelo oslobođenja i ponovo se vratio u bajku.”

Mirza Delibašić, slavni košarkaš: „Tužan sam. Mislim da od mene nema tužnijeg Jugoslavena. Znam, svi tugujemo, ali ja, barem se meni čini, teže i bolnije sve ovo podnosim, jer je najljepši dan u mom životu onaj kada sam bio Titov gost. Koliko sam tada blistao od sreće, toliko sam sada tužan, naprosto malaksao.“

Helmut Šmit (Helmut Schmidt), njemački kancelar: „Malo je onih koji se cijeli svoj život uspijevaju, tako beskompromisno i bespoštedno prema samome sebi, staviti u službu vlastitog naroda i svjetske zajednice.”

Kenet Kaunda (Kenneth Kaunda), afrički državnik: „Predsjednik Tito je umro, ali je ostalo i ostat će njegovo djelo. Njegova poruka je da treba živjeti u miru, ljubavi, jednakosti i bratstvu među narodima. Zato je on veliki čovjek koji će zauvijek živjeti.”

Robert Mugabe, afrički državnik: „U ime svih naroda svijeta postavio je principe koji su trajna inspiracija čovječanstvu.”

Edževit Bulent (Ecevit), turski državnik: „Tito će biti pamćen vječno i s divljenjem zbog njegovih velikih doprinosa međunarodnom razumijevanju i svjetskom miru.”

Komentari

NA VRH