NAJAVA

Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Pobjeda dobra nad zlom

Avaz.ba

5.5.2019

“Dnevni avaz”, najtiražniji bh. politički dnevnik, u svom današnjem printanom izdanju, između ostalog, objavljuje – „Pobjeda dobra nad zlom“.

Naši novinari bili su na svečanom otvaranju Aladže u Foči. Donosimo reakcije vjernika, govore čelnika Islamske zajednice u BiH, reisa Kavazovića, američkog i turskog ambasadora, te gostiju iz Turske. U ljepotama novootvorene Aladže koja se digla iz pepela uživalo je 10.000 vjernika.

More ljudi slilo se jučer i u Blagaj. Procjene su da je i na ovom dovištu bilo 10.000 vjernika. Kiša ih nije omela da posjete vrelo Bune i čuvenu tekiju, gdje su uživali u milozvučnim glasovima mostarskih imama, šejhova i derviša, koji su proučili mevlud i zikr.

Ispratili smo i obilježavanje 39. godišnjice smrti Josipa Broza Tita. Oni koji su došli da mu odaju počast kažu da žale za tim vremenima. Naša novinarka Almasa Hadžić u Komentaru dana osvrnula se na (ne) rad parlamentaraca, koji su za tri mjeseca naplatili 241.726 KM, a da nisu održali nijednu sjednicu. Tužno, ali istinito.

Ličnost dana je Hamed ef. Efendić, bivši goraždanski muftija, „Neumorni tragač“ za istinom.

Objavljujemo šokantne fotografije. Nehumano, tužno, srce da pukne, migranti izloženi batinanju, bez prozora bili zaključani 16 sati.... Tenzije nakon provokacija Pjongjanga, SAD i Japan zabrinuti. Sjeverna Koreja testirala rakete. Na „Globusu“ pročitajte i sve o novom pohodu poglavara Rimokatoličke crkve Balkanu. Papa u Bugrskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Istražili smo zašto je cestovana infrastruktura na niskim granama u BiH, Republika Srpska ima više kilometara autoputa od Federacije, pročitajte šta na sve to kaže Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“.

Za 10. juni poljoprivrednici najavljuju blokade magistralnih puteva i graničnih prijelaza. Jedini krivci su delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Poljoprivrednici tvrde da ne mogu više čekati, da im gori pod nogama, vlast još nema sluha. Šokantno je da podsticaji za prošlu godinu nisu isplaćeni svima. Proizvodnja zanemarena.

Ibro Ćufurović, koji je nedavno deportiran iz Sirije u BiH, traži da razgovara s majkom i bratom, tvrdi njegov advokat. Podsjećamo, za naš list njegov otac je izjavio da ga se odriče.

Morbili ne jenjavaju. Novi slučajevi zabilježeni su u Sarajevu i Srednjobosanskom kantonu. Podaci Zavoda zabrinjavajući, 103 osobe hospitalizirane od januara, 593 oboljele. Otkrivamo u kojoj sarajevskoj općini je najviše zaraženih, a gdje su prijavljeni novi slučajevi u SBK.

Objavljujemo i nimalo ohrabrujuću prognozu vremena za maj. Saznajte kada bi snijeg mogao zabijeliti te do kada meteorolozi najavljuju kišu. Prema svemu sudeći, na sunce ćemo pričekati. Donosimo i zanimljivu priču o tome kako gradovi i općine vode bitku s Federacijom BiH oko raspodjele sredstava od kredita MMF. Pale i tužbe zbog nepravedne raspodjele prihoda. Oprostili smo se i od reditelja, scenariste i sveučilišnog profesora Vlatka Filipovića, kojeg je smrt zadesila u Neumu u 84. godini. Sahrana je sutra u Hutovom Blatu.

Crna hroniku napunili su zastrašujući događaji iz Gornjeg Vakufa i Visokog. U selu Ždrmci dva pokušaja ubistva, 29-godišnjak majku udario sjekirom, strinu klao nožem.

Pročitajte ko je žena koja je u Visokom, „zbog crne magije“, ubila jetrvu, ranila trojicu djeverova.

Na stranama Života donosimo lijepu priču iz Semberije. Gordana Ilić vratila se u rodno selo iz Švicarske. Danas prilog „Panorama“, naslovnu stranu krasi lijepa Bosanka Esma Voloder, koja kaže: „Bilo bi lijepo da se udam“.

Na „Sportu“ analiziramo zašto Željo ne može igrati u Evropi. Hoće li dobiti licencu?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.