SUKOBI

Obračun ministra pravde BiH i njegovog zamjenika

On je kolegi iz Ministarstva ukazao na koji način se rješava pitanje zaštite imovine privatnih lica iz BiH, a koja se nalazi u Hrvatskoj

Grubeša pojasnio Piriću. Ilustracija

Lj. Skokić

5.5.2019

Sve nedoumice zamjenika ministra pravde BiH Nezira Pivića u vezi sa sastankom s ministrom pravosuđa Hrvatske Draženom Bošnjakovićem otklonio je resorni ministar u BiH Josip Grubeša.

Grubeša je kolegi iz Ministarstva pojasnio na koji način se rješava pitanje zaštite imovine privatnih lica iz BiH, a koja se nalazi u Hrvatskoj.

- Dogovoreno je da se pokrene postupak za zaključenje međunarodnog sporazuma u skladu sa propisima naše dvije zemlje i da delegacije, sastavljene od stručnjaka, konačno sjednu i razgovaraju kako prevazići trenutnu situaciju. Temelj će biti ugovor koji je Republika Hrvatska zaključila sa Slovenijom i Makedonijom, a dalje je na stručnim timovima da nađu prikladno rješenje. Trenutni problem je stanje u zemljišnim knjigama u Hrvatskoj, gdje subjekti upisani u knjige više ne postoje ili je upisano društveno vlasništvo s pravom korištenja subjektu koji više pravno ne postoji - kazao je Grubeša za Avaz.ba.

Komentirajući navode svog zamjenika u vezi sa Sporazumom o izvršenju kaznenih sankcija, a u kojima je Pirić naveo da se tema tiče i procesuiranja ratnih zločina u BiH te da se saradnja treba odvijati na temelju međunarodnih dokumenata i postojećih sporazuma uvažavajući, u duhu dobrosusjedskih odnosa, da Republika Hrvatska nije iskazala spremnost poštovanja odluka bh. pravosuđa u procesu izručenja osoba osuđenih za ratne zločine - pojasnio je Grubeša.

Govreći o izmjenama u Sporazumu o izvršenju kaznenih sankcija, Grubeša je svom zamjeniku pojasnio:

- Mi sve radimo na stvaranju podloge da se takve stvari ne događaju i da svi počinioci krivičnih djela budu izvedeni pred lice pravde. Razgovarali smo o preuzimanju krivičnog gonjenja onih optuženih koji ne mogu biti izručeni BiH od Hrvatske, između ostalog i optužene za ratne zločine. Naravno, mi ovim sporazumom samo stvaramo uvjete za lakše procesuiranje i gonjenje počinilaca, ali na organima pravosuđa je da koriste pogodnosti koje im sistem pruža - rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, sve pogodnosti koje sporazum predviđa ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru.

- Treba prebacivati gonjenje, ne držati predmete u nadi da će ti počinioci jednom prijeći granicu BiH da bismo ih mi procesuirali. U svakom slučaju, na ovom sastanku je, kao i do sada, jasno izražena volja obje strane za što boljom saradnjom i željom da se primijećeni nedostaci u propisima ili u primjeni što prije otklone u cilju sto jače vladavine prava - poručio je ministar pravde BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.