MIGRANTI

Hoće li Federacija BiH izdvojiti četiri miliona KM za rješavanje migrantske krize

Milion za MUP USK i tri miliona maraka za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja

Sarajevo uz Krajinu. Ilustracija

Lj. Skokić

5.5.2019

Dok se čeka konkretna reakcija državnih vlasti u vezi s migrantskom krizom, krajiški zastupnici u Parlamentu Federacije BiH zahtijevat će uključivanje entiteta u rješavanje problema.

Kako je za Avaz.ba potvrdila zastupnica SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić, od Vlade Federacije tražit će se sredstva za unapređenje rada MUP-a Unsko-sanskog kantona.

- Kada je u pitanju tematska sjednica, očekujem da će ostali poslanici shvatiti pravo stanje migrantske krize nakon izlaganja informacije ministarstava unutrašnjih poslova i zdravstva. Nadam se da će biti usvojeni zaključci koje smo pripremili mi, krajiški poslanici, da će Vlada FBiH uspjeti izdvojiti milion maraka za opremanje i nabavku zaštitne opreme MUP-a USK i tri miliona za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja - kazala je Hadžić-Bećirspahić.

Prema njenim riječima, na taj način će se poslati jaka poruka da su Sarajevu bitni Krajina i rješavanje migrantske krize.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Elvir Karajbić kaže da će federalni nivo vlasti učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti, ali smatra da Državni parlament mora hitno reagirati.

- Tematska sjednica vezana za migrantsku krizu u Federaciji BiH pokrenuta je od zastupnika koji dolaze s područja Unsko-sanskog kantona još na prošloj sjednici. Smatram da migrantska kriza mora biti tema rasprave u Parlamentu BiH, jer je Granična policija u nadležnosti države BiH, a jačanje kapaciteta Granične policije je veoma bitno u ovom momentu - rekao je Karajbić za Avaz.ba.

Inače, Predstavnički dom PFBiH će 13. i 14. maja održati i dvije vanredne sjednice, na kojima će zastupnici raspravljati o rezoluciji koju su podnijela udruženja žrtava rata, dok će tema treće sjednice biti sigurnosna situacija u Federaciji BiH i formiranje rezervnog sastava policije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.