MAGLAJ

Svečano otvorena obnovljena Kuršumlija džamija

Imam džamije hafiz Hidajet Talić podsjetio je kako je obnova počela još 1999. godine, sredstvima švedske agencije SIDA, a nastavljena uz pomoć Turske razvojne agencije

Fena

5.5.2019

Kuršumlija ili Kalavun Jusuf-pašina džamija u Maglaju, koja je sagrađena 1560. godine, a obnovljena sredstvima Turske razvojne agencije TIKA, svečano je otvorena uz brojne zvanice iz Bosne i Hercegovine i Turske. 

Džamiju su zajednički otvorili pomoćnik ministra za kulturu i turizam Republike Turske Serdar Čama (Çama), ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč (Koç) te novi muftija zenički Mevludin Dizdarević, koji je, u znak zahvalnosti, ključ džamije, koji je bio predat njemu, uručio turskom pomoćniku ministra Čami.

Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutović predao je Čami i ključ Grada Maglaja, a Čama je domaćinima, između ostalog, prenio selame i pozdrave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogana).

- BiH ima posebno mjesto u našim srcima, u našim mislima, a grad Maglaj za nas ima posebno mjesto u BiH - poručio je Čama, koji je podsjetio kako je 2013. godine, kada je i počela obnova džamije od TIKA-e, zajedno s porodicom, prvi put posjetio Maglaj, ali su katastrofalne poplave iz 2014. godine usporile obnovu džamije.

Ambasador Koč poručio je kako je zajednički cilj da BiH bude jedinstvena, cjelovita, sigurna i zemlja koja će stalno napredovati.

- Sigurnost i stabilnost BiH predstavlja i stabilnost cijelog Balkana...Vaše srce je naše srce, vaša sreća je i naša sreća - poručio je Koč, koji je dodao kako će učiniti sve da otvore što više radnih mjesta u BiH.

Podsjetio je i kako je prije nekoliko dana turski predsjednik ugostio članove Predsjedništva BiH te da su tom prilikom potpisana dva važna sporazuma - novi tekst ugovora o slobodnoj trgovini te dogovorena izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo, što će doprinjeti razvoju infrastrukture u BiH.

Imam džamije hafiz Hidajet Talić podsjetio je kako je obnova u proteklom ratu oštećene Kuršumlije počela još 1999. godine, sredstvima švedske agencije SIDA.

- Oni su uložili oko milion konvertibilnih maraka i tim je sredstvima saniran krov, čime je zaustavljeno propadanje ove džamije. Time su stvoreni i preduvjeti za ovu obnovu, koju smo, hvala Bogu, sada završili i džamiju predajemo muslimanima i svim dobrim ljudima, jer Kuršumlija pripada kulturnom naslijeđu Evrope i svijeta.

- Kuršumlija je naša veza sa Evropom i Istokom - istakao je hafiz Talić, koji je dodao kako ga posebno raduje da je švedski narod za obnovu maglajske džamije donacije sakupljao i od vjernika po tamošnjim crkvama. 

Talić je zahvalio TIKA-i, čiji su predsjednik Serkan Kajalar (Kayalar) te direktor te organizacije za BiH Omer Faruk Alimci, također prisustvovali ceremoniji.

Kuršumlija džamija je sagrađena 1560. godine, ali je opljačkana i spaljena 1697. godine od Eugena Savojskog, da bi vojska Republike Srpske u prethodnom ratu, 1993. godine, u granatiranju srušila njen krov, dio munare i zidova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.