REPORTAŽA "Avaz" u posjeti selu Kotezi, uoči ramazana, svetog mjeseca muslimana

Kada će se začuti ezan sa džamije Muje Kotezlije

Nacionalni spomenik porušen, zarastao u travu i šiblje

E. TRAKO
05.05.2019 18:06

Kotezi, selo nadomak Popovog polja, primjer je sloge i poštovanja muslimana, katolika i pravoslavaca. Stoljećima se u ovom selu njeguju komšijski odnosi iz najljepših priča.  

Danas u selu žive bake Ruža i Janja. A povremeno dolaze i Kemo Burina, Stojan Marić, Vide Ćorak i drugi... Nisu zaboravili svoje korijene.  

Oaza mira 

Reporteri portala Avaz.ba posjetili su danas Koteze. Selo u kamenu. Miris hercegovačkih trava i zujanje pčela jedini su glasovi u ovoj oazi mira. Dok se krećemo prema kući bake Ruže, pored obnovljene crkve Sv. Nikole, iza ugla kuće, ukaza se starica od 95 ljeta. Nasmijana, iskazuje nam dobrodošlicu.  

- A gdje se ovdje nađosmo, draga djeco - govori nam baka Ruža.  

Govorimo joj da smo krenuli do njene kuće, a ona u čuđenju pita: "Pa, kako znate da sam ja Ruža i gdje mi je kuća?"

- Znamo, vi ste, bako, medijska ličnost - govorimo.  

Ona kroz smijeh odmahnu rukom i nastavi svoju priču:  

- Da hoće i džamiju obnoviti, da dođe narod. Ne može narod doći kad nema džamije. Ja bih pomagala da je počnu praviti, ali eto. Sad dolazi i ramazan i sa srećom da bude - priča vesela starica.  

Kaže da se sjeća kako je petkom dolazio narod i klanjao u džamiji.  

- Sad nemaju gdje da dođu - reče baka Ruža i ode u kuću, dodajući:

- Morala bih ruže vezati, ali je nedjelja, pa ću sutra, treba poštovati vjeru, svoju pa i tuđu.  

Na vrh sela, iznad džamije je kuća Stojana Marića. On živi u Dubrovniku, ali redovno dođe u rodne Koteze.  

- Ovdje su sve tri nacije i jedna drugu štite. Tako je bilo i u ratu. Često pitaju koji je recept za suživot, pa ja kažem da prvo trebaš voljeti svoje. Evo da kažem, ja sam Hrvat i katolik, neki primitivac bi odmah rekao nacionalista. Kako ti voliš svoje tako treba i drugi da vole svoje. I iskrenost. Jer, ako ćeš više voljeti drugog nego sebe, onda tu nema ništa. Ne voliš ni sebe ni drugog - priča Marić.  

Otkriva nam kako je on kao katolik dobio nadimak Mujo Kotezlija.  

Dobio nadimak 

- S obzirom na to da živim blizu džamije i da ovi moji drugovi znaju legendu da je Mujo uvijek kasnio, tako i mene, pošto obično kasnim, nazvaše Mujo Kotezlija. I tako ostade dok sam živ - priča Marić kroz smijeh.

I Kemo Burina živi u Dubrovniku, ali ne prođe vikend da ne dođe u Koteze.

- Ovo je jedino selo u kojem nije komšija komšiju tužio. To garantiram životom - dodaje Burina.

Kako je koteški musliman dao kuću da se od nje napravi crkva

Džamiju Muje Kotezlije Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine uvrstila je na listu nacionalnih spomenika. Sigurno je najstarija u Hercegovini. Građena je od kamena i svojom jedinstvenošću predstavlja remek-djelo arhitekture. Crkva svetog Nikole u Kotezima izgrađena je 1882. godine, na temeljima kuće jednog koteškog muslimana koji nije imao svoje nasljednike. Predanje kaže da taj musliman nije imao djece i onda je zapisao u knjigama da tu svoju kuću ostavlja hrišćanima za bogosloviju, želio je da se tu napravi crkva jer je u selu bilo mnogo više hrišćana nego muslimana. 

(Video: E. Idrizović)

Komentari

NA VRH