SAOPĆENJE Visoki predstavnik boravi u SAD

Inckov izvještaj pred Vijećem sigurnosti: Ukoliko BiH hoće u EU, mora uraditi ovo

Puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduvjeti za političku stabilnost i prosperitet

Piše: Avaz.ba

Incko: Obraćanje planirano za 8. maj

Foto: Arhiv


Uoči redovnog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kada će predstaviti izvještaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) posjetio je Vašington, saopšteno je iz OHR-a.

Na sastancima s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Filipom Rekerom (Philip Reeker), zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom (Matthew) te drugim visokim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, visoki predstavnik je sagovornike izvijestio o periodu nakon izbora, naglasivši izazove u procesu formiranja vlasti te posljedice koje je taj proces izazvao proteklih mjeseci. 

- Puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduvjeti za političku stabilnost i prosperitet BiH. Postizanje tih ciljeva i sprečavanje poništavanja dejtonskih principa omogućit će BiH da iz pozicije međunarodne supervizije krene naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Incko.

Tokom boravka u Njujorku, visoki predstavnik će se sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN-u. Obraćanje Incka pred Vijećem sigurnosti UN-a planirano je za 8. maj, kazali su iz OHR-a.

NA VRH

Komentari