BIH

Ef. Fazlagić: Ramazan nam dolazi svake godine kao neizmjerno dobro koje nas treba duhovno očistiti

P. M.

5.5.2019

Studen Macić u Kuli - Avaz
Careva džamija Nevesinje - Avaz
Osman-pašina džamija u Trebinju - Avaz
Osman-pašina džamija u Trebinju - Avaz
Osman-pašina džamija u Trebinju - Avaz

Na području istočne Hercegovine, kao i u svim mjestima gdje žive vjernici islamske vjeroispovjesti, večeras je klanjanja prva teravija.

Na području MIZ Trebinje teravija je klanjanja u Osman-pašinoj džamiji u Starom gradu u Trebinju, a predvodio je glavni imam MIZ Trebinje hafiz Sadik efendija Fazlagić i trebinjski imam Sadmir efendija Mustafić.

Prema riječima efendije Fazlagića za vrijeme mjeseca ramazana teravije će se klanjati i u ostalim džamijama na području MIZ Trebinje.

- Uzvišenom Bogu se zahvaljujemo što nas je počastio još jednim mubarek mjesecom ramazanom. Mi, trebinjski muslimani, zajedno sa muslimanima širom svijeta, večeras ulazimo u ovaj mubarek i odabrani mjesec.

Ramazan nam dolazi svake godine kao neizmjerno dobro koje nas treba duhovno očistiti od svega onoga što nije prirodno čovjekovoj duši. To je mjesec posta, mjesec Kur'ana, mjesec dove, brojnih drugih ibadeta, međusobnog pomaganja i solidarnosti, koji imaju za cilj da nas duhovno uzdignu i približe Uzvišenom Bogu.

U tom smislu, svima onima koji se ovome mjesecu iskreno raduju, želim uputiti najiskrenije čestitke u povodu njegovog dolaska, moleći Uzvišenog Gospodara da od nas primi post, namaze, dove i sva dobra djela.

Ramazan mubarek olsun - istakao je efendija Fazlagić I dodao da če se za vrijeme mjeseca Ramazana svaki dan učiti mukabela poslije ikindije namaza u Sultan Ahmedovoj džamiji u Starom gradu u Trebinju.

Na području MIZ Gacko večeras je prva teravija klanjana u Kuli Fazlagića I u Orahovicama.

Prema riječima glavnog imama MIZ Gacko Sadeta efendije Bilalića, koji je predvodio teraviju u Orahovicama, gdje su prvi put upaljeni kandilji nakon otvaranja, kao ispomoć u vrijeme ramazana stigao je student Omar Macić koji je na praksi, a predvodio je teraviju u džamiji u Kuli Fazlagića.

- Hvala dragom Bogu koji nam je omogućio da i ovaj ramazan dočekamo. Posebna radost jeste što će se obavljati teravih namaz u dvije obnovljene džamije, džamiji u Pridvorici i Orahovicama. Ramazan je prigoda da preispitamo svoj odnos prema sebi, svojoj porodici, svojoj zajednici i Svevišnjem Bogu - naglasio je efendija Bilalić. 

Na području MIZ Nevesinje teravija je klanjana u više džamija, a teraviju u Carevoj džamiji u samom gradu Nevesinju predvodio je Mehmed efendija Čopelj.

Prema njegovim riječima, osim u Carevoj džamiji teravija je klanjana I u džamiji u Borovčićima, a predvodio je Dženan Čolić, u Kljuni Madžid Brajević, u Sopilji Mirza Merzić, u Bijenju Tarik Džemić, svi učenici Karadžoz begove medrese.

- Čestitam svim vjernicima islamske vjeroispovjesti nastupajuće mubarek dane da ih provedu u sreći i blagostanju. I da im dragi Allah podari svaki Hair i oprosti grijehe - poručio je efendija Čopelj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.