TUZLA Početak mubarek mjeseca obilježio pucanj topa sa Kicelja

Prva teravija klanjana u svim tuzlanskim džematima te Kazneno-popravnom zavodu i Domu penzionera

Avaz.ba
05.05.2019 23:38

U dubke ispunjenoj džamiji Kralj Abdullah poznatijoj kao Prinčeva džamija u Tuzli klanjana je prva teravija ovog ramazana.

Početak mubarek mjeseca obilježio je pucanj topa sa Kicelja.

Teravih-namaz klanjan je u svim tuzlanskim džematima, uključujući Kazneno-popravni zavod Tuzla i Dom penzionera.

- Tokom mjeseca razamana u gotovo svim našim džematima učit će se mukabele. Njih će učiti imami, džematlije, džematlijke. Hafiske mukabele će se učiti u džamiji Kralj Abdulah , Čaršijskoj džamiji i Gazi Turali-begovoj džamiji. Hafiska mukabela za žene, ovog ramazana učiti će se poslije podne-namaza u Gazi Turali-begovoj džamiji – saopćeno je iz Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Mubarek noći bit će obilježene prigodnim programima. Centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra bit će kao i prethodnih godina upriličena u džamiji Kralj Abdulah.

U većini tuzlanskih džemata bit će organizovani iftari. Medžlis Tuzla upriličit će i iftar na otvorenom, na gradskom trgu u Tuzli.

Asocijacija žena će prirediti iftare za osjetljive kategorije stanovništva, poput djece i osoba treće životne dobi, a tradicionalno će upriličiti iftar za korisnike Doma penzionera i predbajramske hedije za sve korisnike Doma. Posebna pažnja kao i prošle godine bit će usmjerena ka socijalno ugroženim porodicama, gdje će se kroz humanitarne projekte pokušati pomoći im i olakšati svakodnevne poteškoće.

Komentari

NA VRH