SVETI MJESEC Tarik Zolotić dao korisne savjete za Avaz.ba

Ishrana tokom ramazana: Šta jesti za sehur i iftar

A. Tiro
06.05.2019 10:52

Foto: Ilustracija

Nastupio je ramazan, mjesec u kojem muslimani poste od zore do zalaska sunca.

Vjernici u BiH će ove godine postiti između 15 i 16 sati te je zbog toga izuzetno važno pravilno se hraniti.

Nutricionista Tarik Zolotić za Avaz.ba savjetuje šta je najbolje jesti za sehur (obrok koji je priprema za post) i iftar (glavni obrok kojim se post završava).

Istaknuo je da je ishrana tokom ramazana veoma bitna, jer se posti prilično dugo.

- Kao i za doručak, tako i za sehur vrijedi isto pravilo. Trebamo konzumirati namirnice koje imaju veliki nivo sitosti i koje će nas dugo držati sitim - kaže nam Zolotić.

  • Zolotić: Ne pretjerivati
    Zolotić: Ne pretjerivati Foto: (Arhiv)

Dodaje da su to namirnice koje se dugo vare u probavnom traktu, od šest do 12 sati.

- To su meso, jaja, mliječni proizvodi, koji se dugo zadržavaju u probavnom traktu. Osim tih namirinica, tu svakako spadaju i grašak, grah, mahunarke, koji imaju veliki indeks sitosti. Za sehur možemo jesti i orašaste plodove koji sadrže dosta masti, nutritivno su bogati, a imaju i dobar indeks sitosti - kaže naš sagovornik.

Ističe da je najbitnija, s obzirom na to da ramazan dolazi u toplije vrijeme, konzumacija što više vode.

- Moramo shvatiti da je našem organizmu voda najpotrebnija. Kada je hrana u pitanju, tu ne moramo brinuti, jer svi imamo zalihe potkožnog masnog tkiva koje naše tijelo u procesu posta koristi kao energiju, ali vode nemamo mnogo i većinom je svi nedovoljno unosimo - napominje Zolotić.

Zolotić je posebno razdvojio vodu od sokova, jer, kako tvrdi, sokovi su otežavajuće piće, koje nema efekt kao voda.

- Sokovi više izazivaju dehidriranost tijela i mogu nam aktivirati osjećaj žeđi. Voda je najbolji napitak. Sam Poslanik je govorio da je voda najbolje piće, kako na ovom tako i na onom svijetu - naglašava Zolotić.

Kada je u pitanju iftar, naš sagovornik tvrdi da je, kao obrok, suprotnost od sehura.

- Za iftar je najbolje konzumirati hranu koja se brzo vari. To je hrana bogata ugljikohidratima. Tjestenina, riža, povrće, voće, koji se jako brzo vare i podižu šećer, čime okrepljuju naš organizam. Najbolje se omrsiti vodom ili hurmama ili nekim drugim suhim voćem i paziti da se ne pretjeruje s jelom za iftar - zaključuje Zolotić.

Komentari

NA VRH