REAKCIJE

RS se žali na BiH: Stručnjaci ocjenjuju da je riječ o zamjeni teza zbog tenzija koje je izazvala odluka o rezervnom sastavu policije RS

Loš rad institucija BiH povećava rizik od terorizma

I.K.

6.5.2019

U nizu apsurda u našoj zemlji je i posljednji izvještaj manjeg bh. entiteta Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem se kaže da institucije BiH ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja sigurnosti u BiH, čime se ozbiljno povećava rizik od terorizma. 

Poseban izazov je migrantska kriza na koju, kako se kaže u izvještaju, ne uspijevaju pružiti efektivan odgovor. 

Iz Centra za sigurnosne studije ističu kako ovom izvještaju ne treba pridavati posebnu pažnju te da ga institucije manjeg bh. entiteta upućuju Vijeću sigurnosti u vrijeme predstavljanja izvještaja visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko). 

- Paralelno s Inckovim izvještajem, na stolu zastupnika u Vijeću sigurnosti naći će se i izvještaj RS, koji podržava Rusija. Činjenica je da on nema pretjeran utjecaj i snagu, ali baca drugačije svjetlo na situaciju u BiH u odnosu na ono što Incko predstavlja u svom izvještaju o Bosni i Hercegovini - ističe za Avaz.ba direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović. 

RS, putem svojih institucija, predstavlja njihovo viđenje situacije, koja se dijametralno razlikuje od onoga što predstavlja visoki predstavnik u BiH, ističu iz Centra za sigurnosne studije.

Ono što je zapravo potrebno jeste napraviti realan izvještaj, dakle, dostaviti Incku sve informacije, koje bi OHR potom razmotrio i, shodno tome, uvrstio u izvještaj. 

Kada je riječ o samom sadržaju izvještaja, Hadžović ističe da je najvjerovatnije riječ o koracima u cilju odbrane odluke o osnivanju rezervnog sastava policije Republike Srpske. 

- Zvaničnici RS pretpostavljaju da će u svom izvještaju visoki predstavnik u BiH govoriti o tenzijama koje je u BiH podigla odluka o osnivanju rezervnog sastava policije RS. Oni se pozivaju na navodno povećanje rizika od terorizma upravo jer su migracije i terorizam izazovi s kojim se susreće svijet pa se nadaju da će tako ublažiti krizu koju su prouzrokovali odlukom o rezervnom sastavu policije - smatra Hadžović. 

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske usvojila je 21. izvještaj Vijeća sigurnosti UN-a, koji je, u ime RS, premijer Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu i članicama Vijeća sigurnosti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.