AVAZ SAZNAJE

Afera "Nezakonita pomilovanja": Bivši čelnik boraca Kulosman osuđen uvjetno na godinu

On je, kako nam je rečeno iz Tužilaštva, priznao da je, kao čelnik JOB-a, bio posrednik u pomilovanju osuđenika Admira Kulovca i Adija Karića

Kulosman: Sarađivao s Budimirom

M. AŠČIĆ

6.5.2019

Saud Kulosman, bivši predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB), kojem se sudilo za kriminal i korupciju u predmetu "Nezakonita pomilovanja", osuđen je prošle sedmice u Općinskom sudu u Sarajevu na uvjetnu kaznu od godinu, saznaje "Avaz".

Ova informacija potvrđena je za "Avaz" u Općinskom sudu.

Kako nam je rečeno, presuda je nepravomoćna i Kusloman će na provjeri biti tri godine kako ne bi ponovio krivično djelo.

Prvooptuženi u ovom predmetu je Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH, dok je Kulosman bio saučesnik po optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, koja je podignuta 2015. godine.

No, zbog Kulosmanove bolesti predmet je razdvojen.

Nezavanično, Kulosman je osuđen na uvjetnu kaznu jer je priznao krivično djelo.

Kulosman je, kako nam je rečeno iz Tužilaštva, priznao da je, kao čelnik JOB-a, bio posrednik u pomilovanju osuđenika Admira Kulovca i Adija Karića.

Admir Kulovac osuđen je zbog silovanja i posjedovanja droge. Njegov brat Armin, kako saznajemo, kontaktirao je Kulosmana, koji mu je obećao srediti pomilovanje, a za tu uslugu najprije mu je tražio 50.000 KM te zatim cijenu spustio na 47.000, pa na 45.000 KM.

Kulosman će, kako saznajemo, biti i jedan od svjedoka u postupku protiv Budimira, kojem suđenje još traje.

Kulosman za "Avaz" nije želio komentirati presudu. Kazao nam je kratko da nije upoznat s presudom niti je bio na izricanju.

Budimir je uhapšen 2013. godine u zgradi Predsjedništva BiH.

Armin Kulovac i Željko Asić ranije su priznali krivicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.