NAJAVA

BiH spremna za najveći forum EBRD-a u posljednjih 10 godina: Pokazat ćemo da smo dobro mjesto za investicije

U okviru Foruma održat će se i sastanak lidera zapadnog Balkana

Avaz.ba

6.5.2019

T. Saletović

Konferencija koja počinje sutra u Sarajevu otvorit će vrata brojnim visokim zvaničnicima, guvernerima, diplomatima te predstavnicima biznis zajednice. 

Do sada je registrirano 2.886 učesnika, poslovnih ljudi i guvernera. Pristune su 82 delegacije, a još 300 prijavljenih čeka na registraciju i provjere. 

U tri dana, koliko će trajati Forum, održat će se 40 događaja, a posebno je važno, ističe ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, pokazati dvije stvari. 

- Jedna je da pokažemo da imamo kapaciteta organizirati ovakav događaj, a druga je da se predstavimo kao zemlja koja vrijedi i koja je dobro mjesto za investicije - ističe Šarović. 

Treba napomenuti i da će se u okviru ovog foruma održati i sastanak lidera zapadnog Balkana s kojeg će biti poslana ključna poruka, a to je da je ova regija dobro mjesto za investicije. 

- Uvjeren sam da ćemo iskoristiti tu šansu kao zemlja - poručio je Šarović. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra da je ovo šansa da se zemlje regije ekonomski i infrastrukturno dodatno uvežu kako bi razvijale ekonomiju, ali i nivo konkurentnosti. 

 - Ovo je izuzetna prilika da pokažemo investicione potencijale BiH, da zemlju prikažemo u drugom, mnogo pozitivnijem svjetlu nego što je to slučaj kada govorimo o stalnim političkim prepucavanjima i da na najbolji način ugostimo predstavnike finansijskog sektora i ulagače - istakao je Zvizdić.  

U fokusu će biti i izgradnja Koridora 5C, panevropskog koridora, kao i sredstva koja su vezana za energetski sektor i sektor malih i velikih preduzeća. 

Cilj je i jačati nivo ulaganja u privatni sektor, čime bi se, smatra Zvizdić, nastavilo sa razvojem tri ključne infrstrukturne oblasti - transportna, energetska i digitalna infrastruktura. 

Podsjetimo, EBRD je jedan od ključnih investitora u BiH i u posljednih 20 godina uložio je više od dvije milijarde eura. Očekuje se da će u 2019. godini taj iznos premašiti nekoliko stotina miliona eura u razvoj infrastrukture i biznisa, ali i u razvoj lokalnih zajednica kroz projekt "Zeleni gradovi".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.