REAKCIJE

Spriječiti medijske istupe zločinaca iz Haga

Radovan Karadžić se javio telefonom iz Haaga i sudjelovao u tribini u Crnoj Gori koju je vodio drugi ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Subašić i Tahirović: Izrazili zabrinutost. Arhiv

B. T.

6.5.2019

Ovim putem želimo iskazati našu zabrinutost i frustriranost kontinuiranim sramnim ponašanjem osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Ševeningen.

Navodi se to u dopisu koje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrnica i Žepa, a koje je naslovljeno na Olufemi Eliasa, sekretara Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

- Kako saznajemo iz medija, osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić se javio telefonom iz Haaga i sudjelovao u tribini u Crnoj Gori koju je vodio drugi ratni zločinac Momčilo Krajišnik. Tom prilikom zločinac Karadžić je poručio kako se „država i djeca rađaju u krvi“, nakon čega mu je zločinac Krajišnik rekao da „prestane tamo da se izležava i dođe ovamo“. Podsjećamo da ovo nije prvi put da se ratni zločinci javno obraćaju telefonskim putem iz svojih ćelija i na taj način ne samo da uznemiravaju žrtve i cjelokupnu javnost, već ismijavaju i dovode u pitanje rad Haškog tribunala – navodi se u dopisu.

Ne sporeći prava osuđenih osoba, smatraju da osuđenim ratnim zločincima korištenje prava ne podrazumijeva upotrebu ratno-huškačke retorike u svrhu vrijeđanja žrtava i pozivanja na nove sukobe putem medijskih istupa.

- U prilog tome ide i saopštenje dato iz Haaškog tribunala povodom obraćanja zločinca Mladića na televiziji Happy, u kojem stoji da ratnim zločincima nije dozvoljeno medijsko istupanje bez posebne dozvole. Molimo Vas da u skladu s Vašim ovlaštenjima preduzmete potrebne mjere kako bi ovakvi medijski nastupi u budućnosti bili spriječeni- naveli su Tahirović i Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.