POSJETE

Admiral Džejms Fogo u Sarajevu poručio: NATO je u interesu svima koji su za sigurnost BiH i njenih granica

Kazao je da savremene Oružane snage ovise o adekvatnim resursima da bi bile efikasne, a građanima pružaju okvir neophodan za ekonomski razvoj

Avaz.ba

6.5.2019

Džejms Fogo, admiral NATO saveza. M. Tabaković

Delegacija Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, koju predvodi admiral Džejms Fogo (James Foggo), boravila je danas u Sarajevu. Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović upoznali su admirala Fogoa s aspiracijama i uspunjavanjem uvjeta ka euroatlantskim integracijama naše zemlje koje podjednako podrazumijevaju EU i NATO, ističući da odbijanje tog puta ne vodi ka stabilnosti i sigurnosti naše države.

Admiral je izjavio da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. On je nakon posjete Ministarstvu odbrane BiH i sastanka s ministricom Marinom Pendeš kazao da BiH treba usvojiti godišnji nacionalni program, koji će državi donijeti stabilnost i sigurnost. 

Bio sam u BiH prije više mjeseci, nisam nikada BiH izgubio iz vida. Ova zemlja ima ključnu ulogu za evropski mir i promoviranje stabilnosti na zapadnom Balkanu. NATO je predan nastavku snažnog partnerstva s Bosnom i Hercegovinom, što naglašava važnost ove zemlje za NATO i Balkan. NATO je zahvalan BIH na dugogodišnjem doprinosu u operacijama podrške za mir u svijetu. Vaš doprinos je od velike važnosti i doprinosi kolektivnoj sigurnosti - poručio je Fogo u Sarajevu. 

On je podsjetio da su NATO i BiH počeli raditi zajedno na reformi odbrambenih institucija BiH 2006. godine, kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir.

Partnerstvo se razvijalo i važno je ići naprijed u tom pogledu. Potičem BiH da nastavi napredovati tako što će svoje snage učiniti modernijima. Poboljšanja će dati Oružanim snagama sposobnosti koje se mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima u slučaju prirodnih nepogoda, ali i pomoć u inozemstvu - dodao je. 

Fogo je kazao da savremene Oružane snage ovise o adekvatnim resursima da bi bile efikasne, a građanima pružaju okvir neophodan za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

NATO posvećuje pažnju pružanju podrške BiH, uključujući BiH kroz rad NATO štaba u Sarajevu. Spremni smo pružiti pomoć i savjete OSBiH i Ministarstvu sigurnosti i drugim institucijama - izjavio je admiral Fogo. 

Odgovarajući na pitanja novinara, on je poručio da su operacije NATO snaga odbrambene - a ne ofanzivne. Također, govorio je i o vojnoj neutralnosti RS.

Rekao je da je NATO u interesu svima koji su za sigurnost zemlje i njenih granica te da je to vrlo važno za ekonomski prosperitet BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.