SAZNAJEMO

Mektićevog pomoćnika Rizvu provjerava Tužilaštvo BiH

Tereti se da je kao čelnik Odbora za žalbe policijskih službenika namjerno predmete držao do zastare

Rizvo: Pod tužilačkom lupom

Piše: M. AŠČIĆ

6.5.2019

U Tužilaštvu BiH formirana su tri predmeta protiv Samira Rizve, pomoćnika ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, saznaje „Dnevni avaz“. Protiv njega, naime, podnesene su tri krivične prijave koje ga terete za zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti koje je počinio u svojstvu predsjednika Odbora za žalbe policijskih službenika BiH.

Svjesno odugovlačio

Saznajemo da su prije dvije sedmice po nalogu Tužilaštva BiH u svojstvu svjedoka saslušana tri člana Odbora. Radi se o Merimi Šenderović, uposlenici Ministarstva civilnih poslova BiH, Željku Bogutu, sekretaru Ministarstva pravde BiH, te Mirzi Vodopiću, sekretaru Odbora za žalbe policijskih službenika.

Rizvo je, stoji u prijavi, nezakonito pogodovao u slučaju žalbi više policijskih službenika. Tako tužioci sada provjeravaju navode da je Rizvo, svjesno odugovlačeći rješavanje žalbi policijskih službenika, dovodio predmete u zastaru, a na štetu policijskih agencija iz kojih su dolazili prvostepeno procesuirani službenici.

Na taj način direktno je oštetio na desetine policijskih službenika.


Mektićeva mišljenja

O sumnjivim radnjama Rizve govore nedavno otkriveni dvostruki aršini tokom izuzeća pojedinih članova Odbora, o čemu, prema zakonskim propisima, mora odlučivati Vijeće ministara BiH.

Postoje dokazi da je Rizvo određene akte o izuzeću članova slao Vijeću ministara, a druge je odugovlačio i potom slao ministru Mektiću, koji za to nije nadležan, ali je ipak davao svoja mišljenja u tim slučajevima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.