TRIBUNAL

Karadžićevo javljanje na tribinu u Podgorici bez sankcija

Putem telefona obratio se prisutnima

Arhiv

Fena

6.5.2019

Mehanizam za međunarodne tribunale za sada nije poduzeo nikakve mjere nakon što se haški osuđenik Radovan Karadžić iz pritvorske jedinice javio telefonskim putem na tribinu održanu u Podgorici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Piter Robinson (Peter).

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić se u subotu putem telefona obratio prisutnima na tribini organiziranoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio, također, haški osuđenik Momčilo Krajišnik, prenosi BIRN.

Advokat Miodrag Stojanović smatra da nema razlike između ovog slučaja i slučaja kada se njegov branjenik Ratko Mladić telefonskim putem javio u televizijsku emisiju uživo, nakon čega je bio sankcioniran.

- Nema razlike zbog toga što su pravila pritvorske jedinice ista za sva ta lica koja se tamo nalaze. Nema razlike jer njihov status se ne mijenja u pritvorskoj jedinici zbog toga što je ovo sada osuđeno lice koje praktično već izdržava kaznu, a Mladić je još pritvoreno lice koje je nepravosnažno osuđeno - pojašnjava Stojanović za BIRN BiH.

Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva Ratka Mladića nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije Happy u novembru prošle godine.

Stojanović je naveo kako je moguće da Karadžić bude sankcioniran, ali da ne tvrdi da će se to i desiti, te da je potrebno istražiti nekoliko stvari u ovom slučaju. Dodao je i da se Karadžić mogao obratiti Sudu da mu odobri jednu ovakvu komunikaciju.

Karadžić je u martu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.