CRNA GORA

Potencijali Jadransko-jonske regije su ogromni ako države budu radile zajedno

Cilj domaćina, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, jačanje veza sa državama regije kao i uska saradnja po pitanjima koje vežu ove zemlje, a kao što je energetika

Kenan KEŠMER

7.5.2019

Forum okupio veliki broj učesnika. K. Kešmer

U Budvi je jutros počeo 4. forum Evropske unije o strategiji za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), čija je glavna tema povezivanje i saradnja zemalja ove regije.

U ovu regiju spadaju Italija, Slovenija, Hrvatska, BIH, Srbija, Crna Gora, Albanija i Grčka.

Veliki broj učesnika pozdravio je domaćin, premijer Crne Gore Dušan Marković.

On je kazao da je cilj Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, jačanje veza sa državama regije kao i uska saradnja po pitanjima koje vežu ove zemlje, kao što je energetika.

Naveo je da je cilj Crne Gore da bude energetsko čvorište regije, koje će imati razvijene izvore obnovljive energije.

Jedan od ciljeva ovog foruma jeste provođenje projekata za očuvanje okoline i promocije turzima.

U poruci koju je uputio evropski komesar za pomorstvo Karmen Vela (Vella) kazao je da je ovo prvi put da se ovaj forum održava u zemlji koja nije članica EU.

- To je važna poruka koju šaljemo. Želimo i radujemo se što ova regij iz godine u godinu napreduje i sve više se povezuje - kazao je Vela.

Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore, istakao je kako je strategija za jadransko-jonsku regiju vaŽna jer prepoznaje sve potencijale ove regije.

- Razvijanje i integriRanje ovih zemalja u EU imat će višestruk značaj. Strategija prepoznaje sve potencijale, od transporta, energetike, turizma do pomorskih. Ono što je zajednički potencijal jeste Jadransko more, koje moramo čuvati. Projekti koje provodimo u sklopu strategije nam u tome pomažU - naveo je GoluboviĆ.

On je još dodao kako je strategija dovela do toga da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih privreda Evrope, ali i da je pomogla u razvijanju turizma.

- Promovirali smo resurse, a zajednička promocija potencijala BIH, Srbije i Crne Gore, predstavlja primjer kako treba raditi - dodao je Golubović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.