BRČKO

Logor Luka je tužna priča i poraz za suočavanje s prošlošću

Spomen-soba u nekadašnjem logoru

Avaz.ba

7.5.2019

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost da je na današnji dan 1992. godine počeo s radom logor Luka u Brčkom, u kojem su mučeni Bošnjaci i Hrvati iz te općine. 

Logor Luka je zatvoren u avgustu iste godine zbog pritiska međunarodne javnosti, a logoraši su prebačeni u logor Batković kod Bijeljine. Osim logora Luka, na području Brčkog nalazilo se nekoliko stratišta na kojima su tokom posljednjeg rata mučeni i zlostavljani Bošnjaci i Hrvati, DTV Partizan, hotel "Posavina" i zgrada Policijske uprave Brčko. 

Logor Luka u Brčkom ostaje tužna priča i poraz za suočavanje s prošlošću. Na zid logora je prije nekoliko godina postavljena spomen–ploča ubijenima, a na kojoj nisu upisana imena stradalih, kao ni čija vojska je držala Bošnjake i Hrvate zatočene u tom logoru. Za nas, kao predstavnike civilnog društva, to je strašno. Preuzimanje odgovornosti za ratne zločine čini osnovni put ka pomirenju. To nismo imali u Brčkom, nego smo dobili koncept pomirenja bez odgovornosti. Iz tog razloga naša najveća nada je upućena ka budućim generacijama, da će oni shvatiti značaj pomirenja, jer to ove generacije nisu uspjele - kazao je Edvin Ćudić, koordinator UDIK-a. 

Za ratne zločine u Brčkom pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) suđeno je Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.