GORAŽDE

Susret dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka"

Očekuje se više od 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja

Avaz.ba

7.5.2019

Goražde će 9. maja biti domaćin 21. susreta dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka". 

- Potrudili smo se da potvrdimo naše tradicionalno gostoprimstvo i spremni smo za ovaj veliki događaj, koji za BPK i Goražde predstavlja i priznanje za nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije - kazao je na pres-konferenciji Organizacionog odbora predsjednik Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" BPK Goražde Derviš Hadžić Dedo.

Više od 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja u FBiH ovom prilikom položit će cvijeće na centralno spomen-obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima“, zatim će prošetati ulicama grada da bi cvijeće položili i uz Spomen-obilježje ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992. - 1995. godina.

U velikoj sali Centra za kulturu Goražde bit će održana svečana akademija na kojoj će, kako se očekuje, govoriti i visoki zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti FBiH, BPK i Grada Goražde.

Uvod u ovu manifestaciju bit će okrugli sto "Zločin bez kazne“, koji će sutra u 18 sati biti održan u velikoj sali Centra za kulturu. Učesnici skupa govorit će o agresiji na Goražde te još jednom ukazati na činjenicu da do sada za zločine nad stanovništvom Goražda niko nije procesuiran pred zvaničnim pravosudnim organima BiH.

- Podsjetit ćemo se na stradanje Goraždana tokom agresije te ukazati na poslijeratnu nepravdu koja nam se dešava, jer istina se uporno zatire. Mi moramo tragati za njom i insistirati na odgovorima na pitanje - zašto niko i 24 godine od kraja rata nije niti dana odgovarao za zločine koji su počinjeni nad stanovnicima Goražda, u kojem je stradalo oko 4.000 ljudi, od kojih oko 2.000 civila i 148 djece. Sutra ćemo zajedno podijeliti to breme i biti istrajni u cilju da dođemo do istine - kazao je predsjednik Fondacije "Istina za Goražde“ Kasim Brdar.

Podršku organizaciji 21. susreta dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH dao je i resorni ministar Edin Aganović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.