NAGRADE

Gran pri za predstave "Najbogatiji vrabac na svijetu" i "Mali princ"

Avaz.ba

7.5.2019

Nakon izvedbe predstave „Mali maslačak“ CKM-a u Centru kulture i mladih Općine Centar održana je ceremonija dodjele nagrada iz dječijeg pozorišnog i literarnog programa.

Prema ocjeni žirija i publike, dvije predstave su ravnopravne u bodovima, tako da je gran pri Najbolja dječija predstava „Planeta dječijeg teatra“ dodijeljena Dramskoj grupi Katoločkog školskog centra sv. Josip za predstavu „Najbogatiji vrabac na svijetu“ i Udruženju za edukaciju djece „Pričalice“ za predstavu „Mali princ“.

Obje predstave su u svim segmentima zadovoljile kriterije teatra, a djeca su ispričala priču na uvjerljiv i ekspresivan način. Predstave su i scenografski i kostimografski dominirale, s akcentom na fleksibilno i svrsishodno korištenje scenografskih elemenata. Polaznici dramskih sekcija oba ansambla veoma su uvježbani i tačni.

Nagrade publike su dodijeljene predstavama „Mali maslačak“ i „Ljepotica i zvijer“.

U sklopu dodjele posebne pohvalnice su otišle za QSI International School of Sarajevo, odnosno učenike te škole koji su poslali bajke na engleskom jeziku na konkurs za najbolju bajku i tako otvorili još jednu mogućnost da naredni FEDU raspiše konkurs na više jezika.

To sve zahvaljujući profesorici Lejli Potogiji, koja je prepoznala vrijednost Festivala dječije umjetnosti i svoje učenike inicirala da se takmiče sa svojim radovima i potaknu druge da pišu i čitaju na engleskom jeziku.

Nagrađene su: Britta Kimball za bajku „The Tale Whisperer“, Ema Nasnidalova za bajku „The Lost Princess“ i Evelyn Kimball za „The Battle of Coralis“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.