DOGAĐAJ

Sarajevo centar regiona: Predstavnici zemalja zapadnog Balkana u glavnom gradu BiH

Ovo je globalni forum na kojem želimo da državu predstavimo u drugom, boljem svjetlu da bismo postali konkurentniji, istakao je Šarović

Fena

Piše: Avaz.ba

8.5.2019

Više od 3.000 učesnika iz cijelog svijeta prisustvuje u Sarajevu na godišnjoj sjednici Skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je jučer kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ovaj forum okupio je skoro 70 delegacija guvernera EBRD-a te poslovne ljude iz 38 ekonomija s kojima sarađuje EBRD. 

- Mnogo važnih događaja bit će održano u ova tri dana, a posebno bih istakao onaj na kojem će biti govora o malim i srednjim preduzećima, gdje će se otvoriti diskusija o prilikama i izazovima u poslovnom okruženju za mala i srednja preduzeća. Ovo je globalni forum na kojem želimo da BiH predstavimo u drugom, boljem svjetlu da bismo postali konkurentniji, prepoznatljiviji, da bismo postali mjesto koje je povoljno i poželjno za biznis - kazao je Šarović.

On je istako da je ovo šansa da se osigura priliv stranih investicija svake godine viši od milijardu.

Odbor guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održava godišnji sastanak danas u Sarajevu. Glavna tema sastanka je ekonomija i kako postići snažniji rast.

S obzirom na to da je upravo regionalna saradnja ključna za ekonomski napredak i stabilnost regiona, glavni grad Bosne i Hercegovine će, povodom ovoga, ugostiti lidere zemalja zapadnog Balkan.  

O ključnim temama za regiju danas će diskutirati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, te Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije. Umjesto predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sastanku će prisustvovati Ana Brnabić.  Bosnu i Hercegovinu će u ovom dijelu programa predstavljati Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.