ZAHTJEVI

Magazinović: Prilika da se izglade nesuglasice između Zvizdića i Vijeća ministara BiH

Na molbu 30 hiljada privrednika, poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH ponovo uputio inicijativu

Upućena inicijativa za izmjene zakona o PDV-u. Arhiv

Piše: Lj. Skokić

7.5.2019

Na zahtjev bosanskohercegovačkih privrednika Parlamentu Bosne i Hercegovine ponovo je upućena inicijativa za izmjene zakona o PDV-u, a koje se tiču promjene sistema plaćanja.

U ime 30 hiljada privrednika poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović ponovo je uputio inicijativu, kojom se zahtijeva uvođenje sistema plaćanja PDV-a po naplaćenim računima umjesto sadašnjeg sistema plaćanja PDV-a po izdatim računima.

Također, traži se i pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu, po isteku poreskog roka.

U izjavi za Avaz.ba Magazinović je potvrdio da je inicirao i izmjenu Zakona o postupku indirektnog oporezivanja u kontekstu smanjenja zatezne kamate za svaki dan kašnjenja plaćanja PDV-a sa stope od 0,04 posto na 0,02 posto.

- Najavljeno je da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezianje sutra razmatrati novi zakon o PDV-u. Ja sam ponovio zahtjeve 30 hiljada privrednika koje sam i ranije u okviru inicijative iznosio. Šta će biti, vidjet ćemo, ali je interesantno da je tada to predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić podržao, a Vijeće ministara BiH odbilo - rekao je Magazinović.

Podsjetio je da je Zvizdić krajem 2017. godine podržao inicijativu, jer bi ona trebala unaprijediti poslovno okruženje BiH, ali i poboljšati likvidnost preduzeća. Ipak, samo mjesec dana nakon iznošenje takvog stava tijelo kojim Zvizdić predsjedava odbilo je inicijativu.

Magazinović poručuje da bi najavljene izmjene Zakona o PDV-u mogle biti prilika da se riješe nesuglasice između predsjedavajućeg Zvizdića i Vijeća ministara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.