NA DANAŠNJI DAN

Umro osnivač Crvenog križa Anri Dinan, u Švedskoj ukinuta smrtna kazna...

Osmog maja 1794. godine u Parizu je, po nalogu Revolucionarnog suda, giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoan Lavosie (Antoine Lavoisier), osnivač moderne hemije. Formulirao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije

Dinan: 1901. godine dobio prvu Nobelovu nagradu za mir

S. M.

8.5.2019

Na današnji dan u svijetu su se dogodile vrlo zanimljivi i historijski bitni događaji.

Između ostalog, 8. maja 1828. rođen je Švicarac Anri Dinan (Henry Dunant). Poznat je po tome što je 1863. godine osnovao Crveni križ, a 1901. godine dobio prvu Nobelovu nagradu za mir.

Krvavo iskustvo bitke kod Solferina navelo ga je da 1864. predloži konvenciju koja je usvojena i prema kojoj se u ratu moraju poštedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici te sanitetsko osoblje.

Također, na današnji dan 1921. godine u Švedskoj je ukinuta smrtna kazna.

Osmog maja 1794. godine u Parizu je, prema nalogu Revolucionarnog suda, giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoan Lavosie (Antoine Lavoisier), osnivač moderne hemije. Formulirao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije.

Na današnji dan:

- 1852. potpisan je Londonski protokol kojim se garantira integritet Danske.

U Beogradu je 8. maja na Dedinju sahranjen predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 stranaka. Direktan prijenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

- 1984. godine Sovjetski olimpijski komitet odlučio je bojkotirati Olimpijske igre u Los Anđelesu, optuživši vladu SAD za kršenje Olimpijske povelje.

- 2003. godine u američkom Senatu jednoglasno je usvojen prijedlog o proširenju NATO-a za sedam bivših istočnoebropskih komunističkih zemalja (Letonija, Litvanija, Estonija, Slovenija, Slovačka, Bugarska i Rumunija).

- 2003. marokanski kralj Muhamed je povodom rođenja svog sina nasljednika oslobodio više od 9.000 zatvorenika, što je najveća amnestija u povijesti te zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.