INTERVJU

Zoran Zaev: Moguće je donijeti teške odluke i ostati na vlasti

Poruka liderima zemalja zapadnog Balkana

Zoran Zaev za Avaz TV. Lj. Skokić

S. Mujić

8.5.2019

Zbog glupih razloga, poput taksi, građani i kompanije u regionu imaju probleme – ocijenio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u intervjuu za Avaz TV.


On je naveo da je budućnost zemalja zapadnog Balkana u integraciji u Evropsku uniju.


- Imajući to na umu, mi zaista trebamo poboljšati saradnju. EBRD je najbolji i najveći investitor u našim zemljama i ovo je dobra prilika da kroz ekonomsku debatu zaista povećamo saradnju, posebno da ohrabrimo političare da pronađu rješenje za otvorena pitanja. Znam da zbog glupog razloga, zbog nekih taksi i blokada, u konačnici građani i kompanije imaju problema. Kada građani i kompanije imaju probleme, vlade, također, imaju probleme. Nadam se da će biti više motivacije, više ohrabrujućih odluka za stvaranje prijateljstva, a ne barijera između naših kompanija – kazao je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije je kazao i kako osjeća veliko zadovoljstvo što je njegova zemlja primjer za uspostavljanje dobrih regionalnih odnosa.

- Uspostavili smo prijateljske odnose s Bugarskom, s Grčkom, što je donijelo mnogo pozitivnih efekata u našoj zemlji. Povećali smo direktne strane investicije u zemlji, njihov udio je najveći od stjecanja nezavisnosti zemlje.  Sada su 624 miliona eura, a najveći udio do sada bio je 2011. godine, 240 miliona eura. Povećali smo naš BDP za 5,5 procenata, povećali smo zaposlenost za 7,5 procenata. Naša industrija raste za 8,8 procenata. Mnogo je pozitivnih benefita za građane. Dakle, hajdemo graditi prijateljstva i pronaći zajednički odogovor na otvorena pitanja u regiji – istaknuo je Zaev.

Zaev je uputio i poruku liderima zemalja zapadnog Balkana.

- Da donose odluke, a ne da ih odlažu. Također, veoma je osjetljivo za svakog političara da odustane, ali u našem slučaju, pokazali smo da smo politički preživjeli i ne samo to, nakon toga, nakon svih ovih osjetljivih i teških odluka, pobijedili smo na izborima. Dakle, moguće je donijeti velike odluke, otvoriti vrata i prozore za budućnost građana i zemlje i opet ostati na vlasti – kazao je Zaev.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.