OPĆINSKI SUD ZENICA

Potvrđena optužnica protiv zastupnika SDP-a Senaida Begića

Zbog zloupotrebe položaja i krivičnog djela prevara u službi, optuženom se stavlja na teret da je pribavio korist za sebe i nanio štetu drugom

Senaid Begić

Piše: D. PAŠALIĆ

8.5.2019

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Senaida Begića, aktuelnog zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo prevara u službi, a Sud ju je potvrdio 30. aprila ove godine. 

Optužnica Begiću stavlja na teret da je, kao službena osoba u Federaciji BiH, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, pribavio korist sebi i drugom i nanio štetu drugom te da je kao službena osoba u FBiH, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, davanjem lažnih podataka doveo u zabludu ovlaštenu osobu. 

Između ostalog, Begić se tereti da je iskorištavanjem položaja donosio odluke o priznanju učešća dijela troškova liječenja u inozemstvu, koje su bile na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Osim toga, kao direktor ZZOZDK, zloupotrijebio je pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i sa posla, odnosno, lažirao je svoju adresu stanovanja, pa je ostvario protupravnu imovinsku korist koja je od 26. marta 2012. do 30. novembra 2013. godine dostigla iznos od 8.206 KM, za koji iznos je i oštećen ZZO ZDK.

Begić se tereti i da je postupao suprotno Pravilniku o načinu i korištenju mobilnih telefona u ZZOZDK, prisvojivši službeni mobilet LG, te omogućio prisvajanje službenih mobitela šefovima službi i uposlenicima, na način da im je saopćio da nisu dužni vraćati mobitele, njih šest, čija je vrijednost tada iznosila 2.017 KM.

Optužnica ga tereti i da je lažirao podatke na putnim nalozima te da je službeno auto koristio besplatno u privatne svrhe. 

Begić je optužen da je u periodu od septembra 2014. do januara 2016. godine, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme sa A. B., iako nije ispunjavala posebne uvjete konkursa. 

Na mjesto samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama, na koje se predviđa diplomirani ekonomista, uposlio H. N. iako je znao da nije ispunjavao uvjete za navedeno radno mjesto.

Optužnica je podignuta i protiv Omera Avdaković zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.