SAOPĆENJE

SDP: Stanje u BiH je poražavajuće, Novalićeva Vlada se sveti građanima Sarajeva

Predočene pripreme za sjednicu Glavnog odbora SDPBiH, koja će biti održana 11. maja u Jablanici

Arhiv

Avaz.ba

8.5.2019

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmatrana je trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, koja je, kako se navodi u saopćenju te političke partije, "uprkos ubjeđivanju aktuelnih vlastodržaca o neviđenom napretku, ocijenjena kao poražavajuća zbog loše ekonomske situacije, kao i blokada evropskog i NATO puta naše države". 

- Predsjedništvo je pohvalilo sve zastupnike SDPBiH koji su pokrenuli izmjene zakona i podnijeli inicijative, potvrđujući da za ozbiljan parlamentarni rad nije potrebno dijeliti fotelje sa vladajućom etnonacionalnom kastom, koja je upravo pri formiranju izvršne vlasti pokazala svoju pravu izrabljivačku i interesnu stranu. Posljedica toga je šest mjeseci bez novih saziva Vijeća ministara i Federalne vlade - kaže se u saopćenju SDP-a.

SDP još jednom osuđuje potez premijera Fadila Novalića i Vlade u tehničkom mandatu koja se, kako je istaknuto, "odlučila osvetiti građanima Sarajeva zbog izbornog rezultata u kojem SDA nije dobila priliku postati dio vlasti, zbog čega su najavili poskupljenje plina".

Podržana je inicijativa zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se ukine ova odluka.

Na sjednici su, također, predočene pripreme za sjednicu Glavnog odbora SDPBiH, koja će biti održana 11. maja u Jablanici, kao i pripreme za šesti redovni Kongres.

Predsjedništvo SDPBiH pozvalo je sve građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine na sutrašnji Marš antifašista u Sarajevu, povodom 9. maja, koji se organizuje u saradnji sa Našom strankom i na kojem će se još jednom potvrditi civilizacijske vrijednosti i poraz fašizma iz kojeg se izrodila današnja moderna Evropa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.