FOČA

Počinje gradnja 25 kuća za bošnjačke povratničke porodice

Općina Foča sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH realizira projekat koji se finansira iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj

Avaz.ba

8.5.2019

Općina Foča sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH realizira projekat izgradnje 25 kuća za povratnike bošnjačke nacionalnosti na području ove lokalne zajednice, koji se finansira iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj.

Suadu Poljakoviću kuća u Đeđevu će biti obnovljena nakon 27 godina. Kako ističe planira se vratiti da živi u Foči gdje obrađuje imanje.

- Ranije sam sagradio garažu u kojoj sam povremeno boravio. Sada će mi biti sagrađena kuća i to mi mnogo znači jer neću imati dodatnih troškova oko gradnje, jer ćemo kuće dobiti po sistemu "ključ u ruke", a i dosta više vremena ću moći provoditi u Foči - kazao je Suad.

Izgradnja kuće mnogo znači i Zehri Lojo Granulo, a ovim projektom biće joj obnovljena kuća u Geteovoj ulici u Tabacima.

- Rođena sam u toj kući, tu sam odrasla i Foča mi mnogo znači. Ne mogu se vratiti tu da živim jer sam poslom vezana za Sarajevo, ali radujem se što će kuća ponovo biti sagrađena i što ću češće moći dolaziti jer redovno obrađujem imanje u Zubovićima - kazala je Zehra.

Izvođač radova je fočanska građevinska firma "Konstruktor". Direktor preduzeća Novica Ivanović kaže da je rok za završetak radova 100 dana.

- Rade se objekti za privremeni smještaj ali se dovode do standarda da povratnici mogu živjeti u njima, radit će se podovi, mokri čvorovi, kuhinje i to je standard koji investitor propisuje. Neće se raditi fasade i drugi finalni radovi. Rok za završetak radova je 100 dana, a vrijednost radova je oko 900.000 KM - kazao je Novica.

U prvoj fazi projekta koji finansira Saudijski fond za razvoj Općina Foča je za Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica RS izgradila 20 kuća za stanovnike srpske nacionalnosti, a ovih 25 kuća je drugi ciklus istog projekta koji se finansira preko Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, napominje načelnik Općine Foča Radisav Mašić.

- Danas smo uveli u posao izvođača radova na izgradnji 25 kuća za povratnike bošnjačke nacionalnosti. Ovaj projekat je trebao biti završen kad i onaj za srpske porodice, ali zbog administrativnih problema realizira se tek sad i mi očekujemo da kuće budu useljene za tri do četiri mjeseca - kazao je načelnik Općine.

Mašić je najavio da će Općina Foča učestvovati i u trećem ciklusu obnove kuća za srpske i bošnjačke porodice koji će se također finansirati iz Saudijskog fonda za razvoj, a u okviru kojeg će se izgraditi 32 stambene jedinice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.