NA SJEDNICI UN Nakon što je prezentiran izvještaj

Predstavnici Velike Britanije, SAD i Poljske ohrabrili Valentina Incka da koristi bonske ovlasti

Interesantno je kako je jedino predstavnik Rusije Dimitrij Polanski kritizirao sadržaj

L. Dj./Avaz.ba
08.05.2019 22:15

Valentin Inzko

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavnici Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske su nakon što je prezentiran izvještaj o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko) dali podršku da koristi bonske ovlasti. 

Visoki predstavnik je vrhovni tumač civilnog aspekta Mirovnog ugovora, a to uključuje našu podršku korištenju bonskih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva - kazao je Stefan Hikej (Stephan Hickey), predstavnik Velike Britanije naglasivši da se podrška odnosi i na nastavak mandata EUFOR-a. 

Konstatirao je da vlast u BiH još uvijek nije formirana i pozvao političare da prekinu sa razdornom retorikom koja negativno utječe na odnose među narodima, ali i na mir i stabilnost u BiH.

Predstavnik SAD-a  Džonatan Kohen (Jonathan Cohen) je također iskazao podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku i njegovom uredu u BiH. 

- Potvrđujemo da opcija korištenja bonskih ovlasti ostaje legitimno pravo visokog predstavnika - poručio je Kohen.

Pozive na gašenje OHR-a, smatra predstavnik SAD, dolaze od onih koji žele destabilizaciju zemlje. Ponovio je da su SAD zabrinute zbog izazova vladavini prava u RS, ali i neodržavanja izbora u Mostaru od 2008. godine. 

Napomenuo je da BiH ima nekoliko prilika pred sobom da ostvari svoje ciljeve i osnaži svoje veze sa NATO savezom. U tom je kontekstu podsjetio na aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Interesantno je kako je jedino predstavnik Rusije Dimitrij Polanski (Dmitry) kritizirao sadržaj izvještaja visokog predstavnika istaknuviši kako su bonske ovlasti prepreka za demokratski razvoj zemlje.

Komentari

NA VRH