PREDAVANJE

Hafiz Husejn ef. Čajlaković: Na ahiretu nema advokata i podmićivanja, samo jedan Sudija

Ovaj dunjaluk je tren, i mi zbog ovog trena gubimo vječnost

Nataša ČEREMIDŽIĆ

9.5.2019

U brojnim kur’anskim ajetima i hadisima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., govori se o nagradi za određena djela koja čovjek čini, pa se nagrada kreće od deset do sedam stotina puta, zavisno od čistote nijeta i predanosti u vršenju ibadeta.

Tri djela na Sudnjem danu neće biti mjerena zbog svoje veličine: praštanje ljudima, strpljivost i post. Uzvišeni Allah će za njih posebno nagrađivati, pa hafiz Husejn ef. Čajlakoviću četvrtom džuzu govori o nagradi Sudnjeg dana.

- Ovo što mi raspravljamo na dunjaluku, što se dokazujemo, mediji pišu, stalno se raspravlja, dokazuje, Allah kaže da ćemo nagradu dobiti na Sudnjem danu. Pa ćemo vidjeti šta ćemo dobiti, ili s desne ili s lijeve strane. Ko dobije knjigu iza leđa munafik je, ko dobije s lijeve strane kijafir je, a s desne strane ko dobije, znači vjernik je. Na ovom dunjaluku nagrade mogu biti i naštimane, ali prave nagrade su pred Allahom. Ne trebaju advokati i sudije. Apsolutni sudija je Allah i svako će dobiti kako je zaradio. Ko se spasi vatre, on je uspio. Ovaj dunjaluk je tren, i mi zbog ovog trena gubimo vječnost, poručuje hafiz.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.