SASTANCI

Dodik i Džaferović se sastali s Mogerini: Izražena podrška evropskoj perspektivi BiH

Tema sastanka bila je formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini te ispunjenje preostalih uvjeta za stjecanje kandidatskog statusa

Fena

Fena

9.5.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se u Tirani s posebnom gošćom ovogodišnjeg susreta lidera Brdo-Brijuni procesa, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federikom Mogerini (Federicom Mogherini).

Tema sastanka bila je formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini te ispunjenje preostalih uvjeta za sticanje kandidatskog statusa.

Iskazana je potreba da se, uzevši u obzir trenutnu situaciju, održi pozitivna dinamika u evropskom putu zemlje.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogerini (Federica Mogherini) ponovila je podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zahvalnost na dosadašnjoj podršci i istaknuli uvjerenje da će Mišljenje Evropske komisije biti pozitivno te da će status kandidata za članstvo u EU biti ubrzo potom donesen. 

Na kraju susreta su uputili poziv Federiki Mogerini da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao izaslanik Branimir Jukić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.