USPJESI

Za mladu ženu trnovit je put do šefovske pozicije u policiji

Čekala sam na posao skoro dvije godine, a u Sektoru kriminalističke policije zajedno kolegama sam radila najteže slučajeve na terenu, nagledala sam se svega, ali vrijedilo je, kaže

Šarić: Jedna od najmlađih policijskih službenica u činu inspektora

N. ČAUŠEVIĆ

12.5.2019

Jelena Šarić iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja jedna je od nekoliko žena na poziciji rukovodećeg službenika u policiji na području Srednjobosanskog kantona. Već više od četiri godine je zamjenica komandira Policijske stanice Gornji Vakuf - Uskoplje i nadgleda rad 46 policijskih službenika u toj stanici.

Nakon završenog studija kriminalistike na Univerzitetu u Sarajevu, sa 25 godina se kao mlađi inspektor prijavljuje na Policijsku akademiju i nakon toga počinje raditi u MUP-u SBK, u Sektoru kriminalističke policije.

Stekla iskustvo

- Imala sam vrlo trnovit put dok sam došla do ove pozicije, čekala sam na posao skoro dvije godine, a u Sektoru kriminalističke policije zajedno sa svojim kolegama radila sam najteže slučajeve na terenu, nagledala sam se svega, ali mogu reći da je vrijedilo i da sam kroz taj sektor stekla najviše iskustva - kazala je Šarić.

U 31. godini je aplicirala na poziciju na kojoj je sada i već petu godinu obavlja kontrolu rada policijskih službenika te je i jedna od najmlađih policijskih službenica u ovom činu na području SBK. U međuvremenu je Jelena završila i magistarski studij te postala magistar kriminologije. Iako je prošla kroz težak period i gubitak roditelja u kratkom periodu, neposredno nakon dobivanja čina, ona je iz toga izašla još jača i upornija u svom poslu.

Odnos kolega

- Odnos kolega prema meni od samog je početka vrlo profesionalan, i od šefova i od kolega. Nisam imala nikakvu zamjerku niti sam dovedena u nezgodnu situaciju na bilo kojoj osnovi, iako to brine većinu mladih žena koje privlači poziv policajca - naglašava ona.

Šarić: Policijska uniforma nosi veliku odgovornost

Uniforma policajca, kaže Jelena, nosi veliku odgovornost, i ona sa svojim kolegama služi kao aparat koji mora realno i objektivno sagledati svaku situaciju, i u skladu s tim reagirati. Njen posao iziskuje mnogo truda, rada i profesionalizma, pa je ona silom prilika žrtvovala svoj privatni život za karijeru, mada namjerava napredovati i na tom planu.

Dobar primjer drugima

- Trudim se biti ogledalo svojim službenicima, jer kako će oni biti profesionalni ako to nisam ja. Želim im biti dobar primjer kako se ponašati ljudski i s poštovanjem prema svim građanima i dokazati da mi nismo tu samo kao organi gonjenja, nego i kao organi koji štite svoje građane - zaključuje Šarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.