GODIŠNJICE

Na spomen-obilježje kod Vječne vatre položeno cvijeće i odata počast

Piše: A.Š.

9.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, delegacije Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom na čelu, te mnogobrojne druge delegacije polaganjem cvijeća odale su danas počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre.

Ovim povodom, ministar za boračka pitanja Ismir Jusko za "Avaz" je kazao da se danas slavi dan kada je kapitulirala nacistička Njemačka.

- Ovo su dani kada obilježavano sve što je vezano za naše saborce i iz Drugog svjetskog rata, ali i iz ovog posljednjeg. Oni su dali živote za slobodu i svoju domovinu - istakao je Jusko.

Također, na Spomen-parku Vraca, nakon 27 godina, ponovo je upaljen plamen, a upalio ga je Raif Dizdarević, nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Prisutnima se obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

- Ova lokacija će nam služiti da učimo o borbi koju smo prošli više puta. Fašizam nije pobjeđen, nego se stalno vraća u drugim oblicima, ne samo na našim prostorima već u cijeloj Evropi. Naš zadatak je da borba protiv fašizma nikad ne prestane. Smrt fašizmu - rekao je Forto.

Ovu manifestaciju uljepšali su učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu koji su izveli "Odu radosti", himnu Evropske Unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.