ALARMANTNO

Zašto premijer Forto žmiri na migrantsku krizu u Sarajevu

Koliko je stanje loše, najbolje su opisali zanatlije i trgovci s Baščaršije, koji su u otvorenom pismu Općini Stari Grad i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS zatražili zaštitu

Migranti nedavno na Ilidži učestvovali u tuči do krvi

Piše: S. MUHIĆ

9.5.2019

Građani Kantona Sarajevo, odnosno glavnog grada, posljednjih su mjeseci sve više meta napada migranata. Skoro da ne prođe dan, a da se ne desi incident, krađa, provala, napad... posebno u starom dijelu grada.

Nisu, međutim, pošteđeni ni građani na Ilidži i u drugim dijelovima Kantona.

Zanatlije i trgovci

Koliko je stanje alarmantno, najbolje su opisali zanatlije i trgovci s Baščaršije, koji su u otvorenom pismu Općini Stari Grad i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS zatražili zaštitu. Zanatlije i trgovci istakli su da su na to primorani, jer su im migranti masovno počeli obijati radnje. U više navrata vanredno je zasjedalo i starogradsko Općinsko vijeće, odakle su poslane poruke policiji i nadležnima da pomognu građanima.

Forto: Šta rade premijer i Vlada

Na Ilidži su nedavno migranti učestvovali u tuči do krvi.

Sve to vrijeme, dok glavni grad ozbiljno potresa migrantska kriza, dok je Željeznička stanica okupirana, Kantonalna vlada, s premijerom Edinom Fortom na čelu šuti. Da li premijer i njegovi nadležni ministri nemaju prave informacije s terena, nisu svjesni problema ili ga ignoriraju, teško je znati. Forto je, ipak, na primjeru migrantske krize, smatraju mnogi, trebao na djelu pokazati kvalitet rada Vlade koju vodi.

A da je problem itekako prisutan, da građani pozivaju na samoorganiziranu zaštitu, dok Fortina vlada šuti, upozorava kantonalni zastupnik Zvonko Marić (SBB).

Marić: Bez ikakvih mjera

- Zabrinjava me što Vlada ne poduzima nikakve posebne mjere, a u medijima stalno možemo vidjeti da se spominje migrantska kriza. Da li i Vlada osjeća krizu ili se sklanjaju od nje, to je ključno pitanje. Svakodnevni su napadi na prolaznike, sugrađane, na djecu, dešavaju se i razbojništva. Budući da sam član Komisije za sigurnost, imali smo podatak da je 58 registriranih krivičnih djela koje su migranti počinili, ali mislim da je taj broj mnogo veći, jer je mnogo neprijavljenih. Ako se Vlada ne probudi, problem bi mogao eskalirati, pa će se tada baviti posljedicama, a ne uzrocima - kaže Marić.

On je upozorio da je krajnje vrijeme da Vlada reagira.

Odgovoriti izazovu

- Čuo sam da se neki građani samoorganiziraju. Porasla je potražnja za suzavcima. Ako je zaista tako, postavlja se pitanje šta radi Vlada. Bojim se da nema tu vrstu ozbiljnosti da odgovori na ovaj izazov. Zato ministri trebaju znati da im neću aplaudirati ako nešto ne rade dobro – naveo je Marić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.