ŽELE PRAVDU

Mještani Glogove kod Bratunca i danas žive u strahu jer su zločinci na slobodi

Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu, blizu džamije iz koje je ekshumirano 40 tijela

S. Smajlović

9.5.2019

S današnjeg obilježavanja u Glogovoj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Učenjem Jasina i tevhida u mjesnoj džamiji, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja ispred džamije i masovne grobnice, danas je u mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 civila ovog mjesta. 

Kako je u Hagu dokazano, zločin se, po naređenju Miroslava Deronjića, predsjednika srpskog Kriznog štaba, dogodio 9. maja, kada su pripadnici JNA, policije, Teritorijalne odbrane i paravojne jedine opkolili selo, zarobili i likvidirali civile, među kojima je bilo žena i djece.

- Ubijanje je vršeno u tri faze. Najprije ispred kuća, onda su odvodili zarobljene i strijeljali u centru sela, a još 25 civila ubijeno je iza mjesne džamije, koja je nakon toga srušena - sjećaju se preživjeli Glogove.

Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu, blizu džamije iz koje je ekshumirano i identificirano 40 tijela, dok se za ostalima još traga. Ubijene do masovne grobnice nosili su mještani Glogove, koji se nisu vraćali, jer su odmah likvidirani.

Za zločine u Glogovoj u Hagu je osuđen na deset godina zatvora samo Miroslav Deronjić, dok ostali zločinci slobodno žive u Bratuncu i obnašaju visoke policijske i druge funkcije.

Glogova je prije rata imala 1.900 stanovnika i više od 700 kuća. Danas je ovdje 200 obnovljenih kuća i 700 povratnika, koji, kako kažu, još žive u strahu jer su zločinci na slobodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.