REAKCIJE

Historičar Kamberović za Avaz.ba: Fašizam je poput bolesti koja se pojavi s vremena na vrijeme i metastazira

Kamberović: Budućnost je antifašizam. Arhiv

Piše: Aldin TIRO

9.5.2019

Na današnji dan prije 74 godine Njemačka je potpisala kapitulaciju, čime je zvanično završen Drugi svjetski rat. Upravo je 9. maj prihvaćen kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Historičar Husnija Kamberović je za Avaz.ba tim povodom govorio o fašizmu, šta konkretno znači 9. maj za sve građane Evrope, ali i otkrio da li je pobijeđen, te se osvrnuo koliko ga ima na Balkanu, odnosno u BiH.

- Uvijek ima smisla obilježavati ovakve dane, jer se na taj način prisjećamo zla koje je fašizam činio. Slaveći Dan pobjede, prisjećamo se koliko je zla napravljeno i time šaljemo poruku kako bi to zlo trebalo ostati iza nas - kaže Kamberović.

Ističe da su građani BiH bili svjedoci fašizma tokom 90-ih godina.

- U Evropi je vidljiv fašizam, ali je kod nas to opasnije. Fašizam je prije 74 godine vojnički poražen, ali ta pobjeda nije dovoljna. U dubini društva uvijek postoje neki korijeni koji su omogućili da se 90-ih godina fašizam ponovo probudi. To je kao bolest koja se s vremena na vrijeme pojavi i metastazira, te se razvija koliko joj društvene okolnosti dozvoljavaju. Istovremeno i kod nas na Balkanu akcenat je stavljen na nacionalizam, na populizam i na neku militarizaciju društva. Sve su to neke opasnosti koje pokazuju da se nalazimo na ozbiljnoj raskrsnici društva, a ona može izazvati velike probleme. U Evropi manje, ali se na Balkanu mogu stvoriti veliki problemi - napominje Kamberović.

Navodi da je u različitim dijelovima BiH vidljiv fašizam i da je to velika opasnost.

- Mi se zalažemo i svi će govoriti da su antifašisti, ali niko ne može biti antifašista, a rehabilitirati fašističke pokrete iz Drugog svjetskog rata. Te dvije stvari su nespojive. U BiH bi svi bili antifašisti i kad treba, to naglašavamo, ali ispod žita se vidi nešto drugo - ističe naš sagovornik.

Zaključuje da je budućnost ne samo BiH već i cijelog svijeta antifašizam.

- Tu nemamo nikakve alternative. Antifašizam je kao ideja neuništiva i daje nam prostor da možemo stvoriti neko tolerantnije i modernije društvo u kojem ćemo moći živjeti bez šovinističkog naboja. Njegovanje antifašizam, jeste njegovanje ideje modernizma, a nama treba neko modernije društvo - kaže za kraj Kamberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.