IZ ARHIVA

Sjećate li se Sarajke, srednjeg prsta i poruke fašistima s brda

Bila je to ona mladalačka ljutnja, bijes, kazala je prije tri godine Biserka Karapuš

Piše: E. Trako

9.5.2019

Danas je 9. maj, dan kada svijet obilježava pobjedu nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu. Dan Evrope.

A kako su se Sarajlije od 1992. do 1995. borile protiv fašizma? Osim golobradih mladića koji su u starkama i leviskama uzeli puške i otišli na brda da brane grad, vođena je i duhovna odbrana grada. I porukama na majici. Tako je Sarajka Biserka Karapuš, na fotografiji u crnoj majici s bijelim printom, podignutog srednjeg prsta (svi znaju šta to znači) poslala fašistima s brda poruku. Biserka je fotografskim objektivom "uhvaćena" kako 1992. godine s drugaricom pretrčava takozvanu snajpersku aleju u crnoj majici s bijelim printom - jedinstvenom porukom dželatima s brda.

Bila je to najduža opsada jednog evropskog grada u novijoj historiji – 1.425 krvavih dana. Svakodnevne slike užasa, stradanja nevinih ljudi. Kiša granata i snajperskog djelovanja ubila je više od 10.000 ljudi, među kojima su žene, djeca, starci...

Ali, ono što nisu mogli ubiti jesu inat i prkos obručem teške artiljerije zatočenih Sarajlija.

Biserka je prije tri godine ispričala za "Dnevni avaz" da su ona i drugarica krenule kod nje. 

- Ta majica je, naravno, nosila poruku. Bila je to ona mladalačka ljutnja, bijes. Zamislite da djevojci sa skoro 17 godina ukradete mladost. Taman sam počela izlaziti, družiti se, šetati, a onda odjednom stop – prisjetila se Biserka.

U vremenu nakon rata njena fotografija je završila na svjetski poznatom mediju BBC-ju u kratkom dokumentarnom filmu u kojem je glumica Vedrana Seksan protagonista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.