SARAJEVO

Ivo Komšić: Sada smo Pokret socijalne pravde i demokratije

S. MUJIĆ

9.5.2019

Nakon dva sata dinamičnog i žustrog sastanka, završen je sastanak Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, koji je incirao Zlatko Lagumdžija.

Kako je novinarima nakon sjednice rekao Ivo Komšić, dali su prijedlog za Predsjedništvo Pokreta koje će imati 25 članova.

Prema njegovim riječima, zadržali su se duže jer su imali konstruktivnu raspravu o imenu za okupljanje progresivnih snaga u BiH.

Istakao je i da nisu ostavili mogućnost da samim imenom otvore fragmentaciju pokreta.

Promijenjen je radni naslov. Pokret smo nazvali Pokret socijalne pravde i demokratije. Skraćenica je SPD. Tako će ostati do Skupštine - kazao je Komšić novinarima.

Istakao je da se ne radi o političkoj organizaciji jer "ovdje imamo lica koja po onome što rade ne mogu biti članovi političkih organizacija".

Žele se suprotstaviti etnonacionalističkim strankama jer one ne mogu biti patriotske.

- Demokratija je jedini način da se tome suprotstavimo, zato imamo u svom nazivu demokratski. Mi u ovom prijedlogu imamo za krajnji cilj da se socijaldemokratske i ljevičarske stranke ujedine zato što procesi ujedinjenja stoje četiri godine. Proces stoji, mi ćemo se zalagati za ujedinjenje tih stranaka - kazao je Komšić.

Na pitanje novinara zašto nisu prisutni lideri SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović, rekao je da oni nisu pozvani jer su poslali svoje javne poruke da se s ne slažu s ovom idejom.

- Pozivamo ih da se u stranačkom kapacitetu priključe. Pojedinci mogu ostati u svojim strankama - poručio je Komšić.

Odgovorio je na pitanje novinara o eventualnoj saradnji pokreta sa SDA. 

Kazao je da niko u vlasti ne može napraviti većinu, da će stranke dobivati uvijek relativnu većinu i niko ne može prijeći prag. 

- Stranke su upućene da sarađuju. Ovdje se radi o tome da, kao dio parlamentarne većine, bez njih se neće moći odlučivati. DF-u će biti teško, oni njima nisu partneri, nego saradnici, moraju se suprotstaviti njihovoj koncepciji i šteta je što je DF ušao sam. Mi smo se zalagali da cijeli blok uđe. Vi mislite da ne bi Vijeće ministara bilo uspostavljano da Željko Komšić nije postavio uvjete. Velika je šteta da Željko Komšić nema jaku snagu u Parlamentu. To je bio dovoljan motiv da blok uđe u vlast da ga ne ostavi samog - rekao je Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.